Fontos események befolyásolják a magyar kereskedést

Fontos események befolyásolják a magyar kereskedést

Órán álló két bróker

A nap legfontosabb eseménye az Európai Unió csúcstalálkozója lesz, amellyel kapcsolatban Angela Merkel német kancellár kissé hűtötte a piaci bizakodást. Ennek ellenére az európai határidős árakon a feltételes bizalom látszik, ami enyhén nyereséges tőzsdenyitást vetít előre.

Somi András, a KBC Securities elemzője szerint “nemigen segít” a Mol árfolyamán, hogy a Goldman Sachs 26.900 forintról 26.800 forintra csökkentette a magyar olajpapír célárfolyamát. Az amerikai piac várható alakulásáról szólva Somi András kiemelte, hogy az S&P500 index összetevői közül 56 cég teszi közzé csütörtökön a gyorsjelentését, köztük a  Microsoft és a Morgan Stanley.

Mol épülete

Az amerikai piacok hangulatát rontották a szerda délután közzétett és a vártnál lényegesen gyengébb amerikai lakáspiaci adatok, igaz, ennek hatása az európai piacokon nem érződött. A KBC Securities elemzője megjegyezte: a hajnali órákban az euró tovább erősödött a dollárral szemben, a jegyzések már az 1,43-as szinteket közelítik, ami az európai uniós csúcstalálkozóval kapcsolatos optimizmusról árulkodik.

Erősödött a forint is valamelyest, a svájci frank 230, az euró 269 forint alatt volt a reggeli órákban. A CIB Bank elemzői is a hangulat romlására hívják fel a figyelmet: az amerikai készház-eladások és az euróövezet fogyasztói bizalmi adatok sem “alakultak jól”. Csütörtökön az euróövezet talán legfontosabb előrejelzését, a beszerzői menedzserindexet teszik közzé. A piac, a romló konjunkturális viszonyok miatt, kis süllyedésre számít. A tengerentúlon a szokásos segélykérelmi adatokat közlik és Bernanke Fed-elnököt is csütörtökön hallgatják meg.

Dollár euró és forint

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 150,35 pontos, 0,70 százalékos emelkedéssel, 21.503,95 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 18,8 milliárd forint volt, a vezető részvények a gyengülő Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

A Mol 355 forinttal, 1,74 százalékkal 20.000 forintra csökkent, 3,7 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 169 forinttal, 3,22 százalékkal 5.420 forintra erősödött, forgalmuk 13,4 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 6 forinttal, 1,12 százalékkal 544 forintra nőtt, forgalma 961,1 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 180 forinttal, 0,49 százalékkal 37.095 forintra emelkedett, a részvények forgalma 216,9 millió forintot ért el.