Szennyvízből készülhet a jövő üzemanyaga

Szennyvízből készülhet a jövő üzemanyaga

Boldog és szomorú arc a benzinmutatón

Nagy András, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a földgáz üzemű autó húsz százalékkal drágább ugyan, mint egy hasonló kategóriájú benzines, de a káros anyag kibocsátása gyakorlatilag a nullához közelít. Az autók egy tankolással háromszáz-háromszázötven kilométert képesek megtenni, és tizennégy literes tartalék benzintankkal is rendelkeznek.

Zalavíz Zrt.

Zalavíz Zrt.

Arnhoffer András műszaki igazgató közlése szerint a környezetkímélőbb és gazdaságosabb üzemeltetéssel, a jelenlegi biogáz-előállítási költségek mellett a benzinhez képest kevesebb, mint harmad áron tudják tankolni az autókat. „Ha valaki ezt támogatás nélkül, saját pénzéből valósítaná meg, hét éven belül megtérülne a beruházás” – tette hozzá a műszaki igazgató.

A cég zalaegerszegi szennyvíztelepén az elmúlt években uniós támogatással tizenhármilliárd forintos fejlesztési projekt valósult meg, melynek keretében bevezették a szennyvíziszapból biogázt előállító technológiai eljárást. A biogázból tisztítási eljárás után a vezetékes földgázzal azonos minőségű biometánt állítanak elő, ami nagy nyomáson sűrítve földgáz-üzemű (CNG) gépkocsikban üzemanyagként használható.

Benzincső 

A víziközmű szolgáltató a megye legnagyobb önkormányzati tulajdonú társasága, százhuszonnégy településen százhúszezer fogyasztót lát el, és hetvennyolc településen végez szennyvízelvezetést és tisztítást. A tavalyi árbevétel 4,2 milliárd forint volt, a nyereség pedig elérte a kétszázhúszmillió forintot.