A svájci döntés rajtunk is segíthet

A svájci döntés rajtunk is segíthet

Malac persely svájci zászló mintával

“Habár a svájci jegybank legutóbbi intervenciója hosszú távon nem bizonyult sikeresnek, most ismét arra kényszerül, hogy beavatkozzon a piaci folyamatokba, és megállítsa a frank tartós erősödését, mivel az igen súlyos terhet jelent a svájci gazdaság számára.

A jegybanknak elméletileg korlátlan mennyiségben áll rendelkezésére svájci frank, hogy az árfolyamkorlátként bejelentett 1,20-as euró/frank árfolyam átlépése esetén azonnal eurót vásároljon, így a mai döntés mindenképpen hiteles a piacok számára, amit jól tükröz az árfolyamok azonnali zuhanása” – idézi az alapkezelő közleménye Horváth Istvánt, a társaság befektetési igazgatóját. 

Svájci frank

A döntéssel azonban nemcsak a svájci gazdaság nyer, magyar vonatkozásai sem elhanyagolhatóak – tette hozzá Horváth István. “Egyrészt jelentősen mérséklődik a svájci frank hitelesek árfolyamkockázata: mivel az árfolyamrögzítés eredményeként viszonylag fix euró/frank árfolyammal lehet számolni, a továbbiakban a frank/forint árfolyamát csak az euró/forint árfolyamának változása fogja érdemben befolyásolni, ami lényegesen kisebb ingadozást mutat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a frank/forint árfolyam a következő hetekben, hónapokban tartósan a 230-as szint körül maradhat” – ismerteti a befektetési szakember. 

Mivel a magas devizahitel állomány komoly teher a magyar gazdaságnak, a bejelentett árfolyamrögzítéssel a magyarországi gazdasági kilátások, például a fogyasztói bizalom jelentősen javulhat. A devizakockázat mérséklődése hozzájárulhat ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a közeljövőben csökkenthesse a jegybanki alapkamatot, amit eddig a gyenge növekedés ellenére nem tudott meglépni, éppen a forint kívánatos stabilizálása miatt.

Kapcsolódó cikkek