Buszos alvállalkozókat keres a BKV

Buszos alvállalkozókat keres a BKV

BKV buszok

Az autóbusz-üzemeltetési alvállalkozói szerződések zöme jövő áprilisban lejár, ezért kell közbeszerzést kiírni, aminek eredményeként 2012 márciusában lehet majd szerződni. A megállapodások alapján közlekedő mintegy száz autóbuszt a BKV egyébként képtelen lenne pótolni.  A pályázat kiírásával nem lehet megvárni a személyszállítási törvény megszületését és az ennek alapján megkötött közszolgáltatási szerződést sem.

BKV épülete

Így az új buszszerződéseket a nem létező közszolgáltatási szerződés alapján kötnék meg, de a BKV nem vállalhat olyan kötelezettséget, amelyre nincs szerződésben rögzített finanszírozási háttere. Ezért a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) konzorciumban kér ajánlatokat. Szintén ebben a hónapban írnak ki közbeszerzési pályázatot a BKV vagyonértékelésére, amire a fővárosi holdingba olvadáshoz van szükség.

A százhuszonhétmilliárd forint jegyzett tőkéjű BKV valós értékének felmérésére tizenötmillió forintot szavazott meg a fővárosi közgyűlés. Ezzel a döntéssel a képviselők arra voksoltak, hogy pénzforgalom-alapú értékelés készüljön. Ez az értékelés csak akkor eredményez pozitív cégértéket, ha a BKV finanszírozása nyereséges gazdálkodást tesz lehetővé a jövőben.