Elkészült az első hazai Mercedes

Elkészült az első hazai Mercedes

Mercedes gépkocsi

Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója megjelent a város közgyűlésének ülésén és bejelentette, hogy a képviselők megtekinthetik a városháza udvarán álló, az első, teljes egészében Kecskeméten készült Mercedes személygépkocsit.

Frank Klein

Frank Klein

Frank Klein a közgyűlés előtt név szerint Zombor Gábor polgármesternek, Szemereyné Pataki Klaudia gazdasági ügyekért felelős alpolgármesternek valamint Metzinger Éva jegyzőnek a gyár építése során nyújtott támogatásukat. “Önök nélkül nem készülhetett volna el a gyár” – mondta a gyárigazgató. Frank Klein emlékeztetett arra, hogy a két évvel ezelőtt elkezdett beruházás a tervek szerint haladt és szeptember elején elkészült az első előszériás személygépkocsi.

A városháza udvarán, fényképezőgép nélkül meg lehetett tekinteni az első, teljes egészében Kecskeméten készült Mercedes B-osztályú személygépkocsit. Frank Klein elmondta: a bemutatott autó családi használatra készült, padlólemezét egy kicsit megemelték. A fehér bőrüléssel bemutatott, kétezer köbcentiméter hengerűrtartalmú személygépkocsit elektronikus váltóval, fedélzeti komputerrel és több újdonsággal szerelték fel.

Mercedes autók Mercedes jelben

A személygépkocsi látható a frankfurti autó kiállításon. A gyárigazgató közlése szerint, a gyárban legyártott személygépkocsit tesztelni fogják, majd szét fogják szedni és átvizsgálják. Az autó soha nem fog közúti forgalomba kerülni. A négyszáznegyvenegy hektáron felépülő kecskeméti gyár a Daimler-Benz első kelet-európai üzeme, egyben Magyarország történetének egyik legjelentősebb zöldmezős beruházása. A tervek szerint a gyártás 2012-ben kezdődik és kétezerötszáz alkalmazott dolgozik majd a gyárban, illetve a beszállítói körben további munkahelyeket teremt.

A kecskeméti gyárban 2012-től következő generációs kompakt gépjárművek, az A- és B-osztályú gépkocsik utódmodelljeinek gyártása folyik majd. A gyár a németországi rastatti telephellyel, a Daimler AG kompakt gépkocsikat gyártó központjával együttműködve állít elő személyautókat. A Mercedes-Benz mintegy 800 millió eurót ruházott be az új gyárba, amelynek alapkövét 2009. október 16-án helyezték el.