Maradt hat százalék a jegybanki alapkamat

Maradt hat százalék a jegybanki alapkamat

Magyar Nemzeti BankA Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 6 százalékos szintjén kedden. 

Az elemzők többsége a kamat tartására számított, egyes szakértők azonban a forint gyengülése miatt az emelést sem tartották kizártnak. Szeptember a hetedik hónap, amikor nem változik az alapkamat 6 százalékos mértéke. Az ülést követően kiadott indoklás szerint a pénzügyi piacokat jellemző bizonytalanság kiváró monetáris politikát indokol. A monetáris tanács megítélése szerint a következő két évben is csak visszafogott ütemben folytatódhat a gazdaság növekedése, és a kibocsátás mindvégig elmarad potenciális szintjétől. A gyenge keresleti környezetben az inflációs kockázatok középtávon számottevően mérséklődtek. A költségsokkok kifutásával és az indirektadó-emelések hatásának lecsengésével az infláció 2013 elején érheti el a 3 százalékot. 

A júniusban kiadott előző inflációs jelentés még arról szólt, hogy “a gazdaságot érő költségsokkok ellenére az infláció 2012 végére monetáris szigorítás nélkül is 3 százalékra süllyedhet. A romló konjunkturális kilátások keresleti oldalról a dezinfláció irányába mutatnak. Az év első felében jellemző magas nyers- és üzemanyagárak begyűrűztek a maginflációba, ami elsősorban a feldolgozott élelmiszerek áremelkedésében jelentkezett. A fogyasztói árindexet az áfát és a jövedéki adót érintő intézkedések átmenetileg számottevően növelik, ugyanakkor a kereslet oldali inflációs nyomás továbbra is rendkívül alacsony. A költségsokkok kifutásával és az indirektadó-emelések hatásának lecsengésével már az alacsony keresletoldali inflációs hatások lesznek meghatározóak az éves árindex alakulásában – fogalmaz az MNB.

A monetáris tanács megítélése szerint az elmúlt negyedévben jelentősen romlottak a magyar gazdaság növekedési kilátásai. A háztartások elhúzódó mérlegkiigazítása, valamint a tovább szigorodó hitelkörnyezet nyomán tartósan alacsonyabb belföldi keresletre lehet számítani. A háztartások huzamosabb ideje stagnáló fogyasztását várhatóan az idei jövedelemadó-kiengedés és a magánnyugdíj-pénztári reálhozamok kifizetése sem tudja érdemben élénkíteni. A fogyasztás növekedésének beindulását a jövedelemkilátásokkal kapcsolatos nagyfokú bizonytalanság, valamint az eladósodás magas szintje gátolja. A gazdasági környezet kiszámíthatatlansága, a hitelfeltételek szigorodása és a kedvezőtlenebb konjunkturális kilátások miatt a beruházási aktivitás rendkívül visszafogottan alakulhat. Az alacsony beruházási aktivitást a feldolgozóiparban végrehajtott nagy egyedi beruházások csak részben ellensúlyozzák. A szolgáltató szektorban a jelentős kihasználatlan kapacitások miatt nem várható a beruházások fellendülése. A lakossági beruházás az idei év végén elérheti mélypontját, ám azt követően is csupán stagnálásra lehet számítani.

A globális növekedés lassulása és az európai bankrendszer elhúzódó problémái kedvezőtlenebb külső környezetet vetítenek előre felvevőpiacainkon, ami a hazai export növekedését is visszafogja. A főleg az autóiparhoz kötődő nagyberuházások fokozatos aktiválása azonban ezt részben ellensúlyozza, így piaci részesedésünk 2012-ben emelkedhet. A külső kereslet lassulása ellenére a következő két évben továbbra is az export jelenti majd a hazai növekedés támaszát – áll a dokumentumban.

Az elmúlt hónapban Magyarország kockázati felára emelkedett, a forint árfolyama gyengült. Magyarország kockázati megítélésének romlását elsősorban a romló globális növekedési kilátások és az eurózóna elhúzódó adósságválsága miatt csökkenő nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság okozta. A kockázati megítélés szempontjából számottevő bizonytalansági tényezőt jelent a lakossági devizahitelek piaci ár alatti törlesztésének lehetősége. Fennáll a kockázata, hogy a program jelentős mértékben visszaveti a hazai bankrendszer hitelnyújtó képességét, és a vállalati szektor finanszírozási lehetőségeinek beszűkülése tovább ronthatja a magyar gazdaság növekedési kilátásait. A pénzügyi piacok elmúlt időszakban tapasztalt volatilitása a testület megítélése szerint huzamosabb ideig fennmaradhat. Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2011. október 5-én 14 órakor jelenik meg.