Autónkért kiváltható devizahitelek?

Autónkért kiváltható devizahitelek?

Autók egymás mellett

A Lombard Lízing Csoport szakértői szerint ezek segíthetnek a frankalapú ingatlanhitelek lezárásában, illetve felhasználhatók új forinthitelek önrészeként is. A magas árfolyam révén leginkább sújtott svájci frankhitellel rendelkezők jelentős hányada szeretne élni az ingatlanhitel-előtörlesztési lehetőséggel, de sokan közülük nem rendelkeznek tehermentes ingatlannal vagy olyan mértékű megtakarítással, amelynek révén tartozásukat megfizethetnék, vagy legalább forinthitelre válthatnák. Az új jogszabály elfogadásával elméletben megnyílt az út a devizaalapú ingatlanhitelek lezárása felé, ám az elemzők szerint az árfolyamrögzítéssel történő végtörlesztés lehetősége mindössze az érintett adósok legfeljebb ötöde számára biztosít esélyt arra, hogy tartozásukat önerőből kifizessék.

Pénzből kirakott ház

Látható, hogy az érintettek elsősorban új, forint alapú, ingatlanfedezetű hitel felvételével és az újonnan igénylendő ingatlanhitel önrészének előteremtése érdekében – forintalapú személyi kölcsönök formájában igyekeznek majd forrásokhoz jutni. A fedezetlen személyi kölcsönök azonban viszonylagos nehézkességük és drágaságuk miatt sokak számára kedvezőtlennek vagy akár elérhetetlennek bizonyulhatnak. A Lombard Lízing szerint a lízingvállalatok kínálatában szereplő gépjármű-fedezetű hitelek rugalmas alternatívái lehetnek a bankok révén folyósított személyi kölcsön konstrukcióknak.

 A fedezet révén ugyanis akár kedvezőbb feltételekkel, egyszerűbben is hozzá lehet jutni, mint a hagyományos személyi kölcsönökhöz, illetve – mivel szabad felhasználású hitelről van szó – szükség esetén az új, svájci frankos devizahitelt kiváltó ingatlanhitel felvételénél önrészként felhasználni. A cégcsoport tapasztalatai szerint egyre többen érdeklődnek ezen konstrukciók iránt. A Lombard Lízing Csoport szakértője szerint a gépjármű fedezetű személyi kölcsönök természetüknél fogva nem képesek jelentős mértékben kiterjeszteni az előtörlesztők körét.

Hiteleit számol férfi

Az előtörleszteni szándékozó, svájci frank alapú ingatlanhiteles adósok és a tehermentes gépjárművel rendelkezők köreinek keresztmetszete ugyanis – tekintetbe véve az autópiac válság miatti korábbi összeomlását is – túl szűk ahhoz, hogy a gépjármű fedezetű kölcsön iránti érdeklődés jelenlegi megugrása drasztikus változást idézzen elő a piacon. 

“A szakértők egyetértenek abban, hogy a devizahitel-előtörlesztési szabályozás komoly kockázatokat hordoz, és veszteséget jelent a bankszektor számára” – mutat rá a közleményben Anderle Ádám, a Lombard Lízing Csoport vezérigazgató-helyettese. “Ezzel szemben az ingatlanhitel előtörlesztésére is felhasználható gépjármű fedezetű kölcsönök és a hasonló alternatív megoldások várható sikere révén a hazai hitelezési piac mozgásban maradhat, miközben fokozatosan, lépésről lépésre, svájci frankról és más devizákról forintalapúra vezethető át”.