Idén jó termésre számíthatnak

Idén jó termésre számíthatnak

Szőlő szüretelés, traktor

Taschner István hegybíró elmondta, hogy a szőlő musttartalma tizenhét fok feletti, a hektáronkénti termés átlagosan hetvenöt mázsa körül van, a termés majdnem egyharmadát még nem szedték le. Egyfelől a jó idő miatt kivárnak a gazdák, másrészt többen tagjai ausztriai szövetkezetnek, ott pedig október elején kezdődik a szüret, amely így ezeken a földeken két hét múlva fejeződhet be.     

Szőlőt metsző nő

A hegybíró két hete arról beszélt, hogy  az átlagosnál valamivel szerényebb mennyiségű, de az utóbbi két évnél sokkal jobb a szőlőtermés a soproni borvidéken. Akkor kifejtette, hogy a korai piros veltelinit, a zenitet és az Irsai Olivért szedték le eddig, termésátlaguk hatvan mázsa volt hektáronként, ami a sokéves átlagnál valamivel kevesebb.

Ezeket a szőlőket azonban nem felvásárlásra, hanem saját feldolgozásra szánják a gazdák. Az idei termés tizenöt-húsz százalékát károsította a jég, noha volt olyan terület – épp a fehérszőlőket adó Harka és Kópháza vidéke – ahol egy százhektáros területen hatvan és száz százalék között volt a jéggel elvert termés aránya.