Limitált emelkedés is emelkedés

Limitált emelkedés is emelkedés

Aprópénz oszlopok egy tőzsdei kimutatáson

Felhívták a figyelmet, hogy a német parlament délelőtt szavaz az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) jogkörének kibővítéséről szóló csomagról, a voksolás kimenetele nagyban irányt szab majd a kereskedésnek. Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője “limitált mértékű emelkedést” prognosztizált a csütörtöki budapesti kereskedésre. 

BÉT épülete

Szerdán, a nap végén negatív volt a hangulat. Egy uniós tisztségviselő szerdán arról beszélt, hogy a tagállamok részéről nő a nyomás, hogy a görög kötvénytulajdonosok nagyobb veszteséget írjanak le a görög állampapírokon. Csütörtök reggel azonban – fűzte hozzá – az a várakozás erősödött fel, hogy a német parlamentben “átmehet” az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) jogkörének kibővítéséről szóló csomag. Ez rövid távon lépés lenne afelé, hogy Görögország elkerülje a csődöt – emelte ki azzal, hogy e hír hatására az euró erősödött a dollárral szemben, az amerikai határidős indexek pozitívba lendültek, reggelre jó lett a hangulat.

Mint mondta, a nemzetközi hangulat hatására emelkedhet a magyar tőzsdeindex is, de limitált ez a mérték, 200 pontnál nagyobb emelkedésre vélhetően nem kerül sor. Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője “zötykölődős” reggelre, számít, arra, hogy túlzottan nagy kilengés nem történik. Szintén kiemelte, hogy délelőtt 11 órakor szavaz a német parlament az EFSF-ről; elfogadása esetén fellélegezhetnek a piacok, elutasítása esetén pedig kiábrándulás jöhet. A csütörtöki nap “forgatókönyve” a német szavazást követően indulhat. Hozzátette: van arra esély, hogy a BUX talpra áll a szerdai negatív hangulatból, de csak kisebb pluszos emelkedés jöhet.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 11,84 pontos, 0,08 százalékos emelkedéssel, 15.612,52 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 18,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz képest. A Mol 55 forinttal, 0,37 százalékkal 14.695 forintra csökkent, 3,1 milliárd forintos forgalomban.

MOL épülete

Az OTP részvények ára 9 forinttal, 0,28 százalékkal 3.250 forintra esett, forgalmuk 13,1 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 0,85 százalékkal 472 forintra erősödött, forgalma 704,8 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 190 forinttal, 0,64 százalékkal 29.800 forintra nőtt, a részvények forgalma 719,4 millió forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 137,5 millió forintos forgalom mellett 200 forinttal, 1,33 százalékkal 14.800 forintra gyengült.

A BUMIX 1.356,96 ponton zárt szerdán, ez 1,72 pontos, 0,13 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.