Veszteséggel nyithat a magyar tőzsde

Veszteséggel nyithat a magyar tőzsde

Egy bróker leteperve fekszik a földön

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője elmondta, hogy az ázsiai piacok rosszul festenek, a határidős ügyletek is lefele mutatnak, így a magyar piac várhatóan negatív tartományban kezd. Úgy tűnik, hogy Németország egyáltalán nem akar több adófizetői pénzt fordítani az eurózóna bajbajutottjainak megsegítésére és Franciaország is húzódozik ettől.

Piros csökkenést jelző nyíl

Az elemző szerint az OTP lejtmenete akkor fordulhat meg, ha az árfolyam átlépi a 3.600 forintos támaszt és sikerrel veszi a “visszatesztelést” is. A Mol kicsit közelebb van a felfelé mutató támaszhoz, míg a Magyar Telekom esetében a távközlési adó európai uniós kifogásolása mozgathatja az árfolyamot. Sőre Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy a pénzpiac rosszul fest, arra mindenképpen figyelniük kell a befektetőknek. Az euró 294 forint körül, a svájci frank 242 forint körül van. 

A héten amerikai makrogazdasági adatok, a gazdaságot befolyásoló fontos megnyilvánulások és európai kamatdöntés várható. Mindezek eldönthetik a trendet, azt, hogy mennek-e a piacok még lejjebb. Balásy Zsolt, a Concorede Értékpapír Zrt. elemzője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy itt az újabb lefordulás a világban, DAX 3,5 százalék mínusszal készül nyitni. “Gyengül a forint és hasonló kétségbeesés lesz érzékelhető nálunk is, legalább is nyitásban, ahol persze az eladók vélhetően ma is az OTP-re fókuszálnak majd”. Az elemző szerint az, hogy a  bankpapír “ezen a héten akár új mélypontot is üthet, nem tűnik túl merész jövendölésnek”.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 31,09 pontos, 0,20 százalékos csökkenéssel, 15.775,10 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 15,5 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyama vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.

A Mol 200 forinttal, 1,36 százalékkal 14.900 forintra erősödött, 2,4 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 82 forinttal, 2,46 százalékkal 3.248 forintra csökkent, forgalmuk 9,7 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 6 forinttal, 1,21 százalékkal 489 forintra esett, forgalma 1,4 milliárd forint volt. A Richter árfolyama 425 forinttal, 1,44 százalékkal 29.950 forintra nőtt, a forgalma 1,6 milliárd forintot ért el.