Nyereségben nyithat a tőzsde

Nyereségben nyithat a tőzsde

létrán álló bróker

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője emlékeztetett arra, hogy Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök kedden este bejelentett lemondása az amerikai indexeket emelkedéshez segítette, és ennek hatása látszik az ázsiai piacokon is. Ennek fényében Európában a szakértők 1,5 százalékos pluszos nyitásra számítanak szerdán reggel. 

tőzsde, brókerek

Az Erste brókere szerint a budapesti tőzsde is emelkedéssel nyithat, de az változatlanul jól látszik, hogy a magyar piac nagyon “széttart” a nyugat-európai piacoktól, azaz elválik azok irányától. Varjú Péter megjegyezte: a forint gyenge, a többi tőkepiaci instrumentum kicsit jobban mutat. Szerdán az OTP-től várható jobb teljesítmény, de véleménye szerint a bankpapír a 3.000-3.200 forintos sávból nem nagyon tud kimozdulni. Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője arra számít, hogy változatlan marad a kép a piacokon. Szavai szerint “Amerika nagyon jól fest, Európa kevésbé, de még mindig pozitív a kép, viszont a BÉT nagyon gyenge”.  

Az elemző vélekedése szerint a szerdai kereskedés pozitív hangulatban kezdődhet, de kétséges, hogy ez elég lesz-e ahhoz, hogy érzékelhető legyen az emelkedés. Balásy Zsolt minimálisan pluszos nyitást vár, de – tette hozzá – a forint kedden reggel is gyengül. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 183,22 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 16.672,53 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 10,2 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

A Mol 190 forinttal, 1,20 százalékkal 16.000 forintra erősödött, 3,1 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 68 forinttal, 2,15 százalékkal 3.238 forintra nőtt, forgalmuk 4,3 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,59 százalékkal 505 forintra csökkent, forgalma 489,6 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 250 forinttal, 0,71 százalékkal 35.250 forintra emelkedett, a részvények forgalma 1,1 milliárd forintot ért el.