„A Széchenyi Kártya valódi segítség”

„A Széchenyi Kártya valódi segítség”

Széchenyi KártyaA vállalkozásoknak ténylegesen segítséget nyújtó programokra van szükség, és a Széchenyi Kártya ezt biztosítani tudja. Ezt Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója mondta az MTI-nek országjárásuk tapasztalatait összegezve. 

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetség valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara helyi szervezetei a Széchenyi Kártyát működtető KA-VOSZ Zrt.-vel közösen minden megyét érintő országjáráson emlékezett meg a százötvenezredik Széchenyi Kártya, valamint az első Agrár Széchenyi Kártya kibocsátásáról, és ismertette a vállalkozásfejlesztési lehetőségeket.

A KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a válság a vállalkozások számára nem V vagy W, hanem fektetett L alakú lesz, ami azt jelenti, hogy a cégek gazdasági tevékenysége jelentősen lecsökkent, és tartósan ott is marad.
A válság megtépázza a hazai vállalkozók kört, akiknek minden forrásra szükségük van, hogy felszínen tudjanak maradni, és ez komoly kihívássá vált az elmúlt időszakban. A vállalkozásoknak láthatóan hiányuk van tőkéből, hitelből és piacból – mutatott rá Krisán László, aki szerint jelentős állami segítség kell ahhoz, hogy legyen piacuk belföldön vagy külföldön a cégeknek.

Krisán László

Krisán László

Hitel- és tőkeágon egyaránt szükségesek a vállalkozásösztönző beavatkozások – húzta alá a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója. Krisán László úgy látja, hogy a Széchenyi Kártya program elemeiből a meglévők termékek – a folyószámla-, a forgóeszköz-, a beruházási- és agrárhitelek – mellett “fel kell pörgetni” a pályázati forrásokhoz kialakított önerő, illetve a támogatás megelőlegezését szolgáló konstrukciójukat.

A vállalkozások számára a pályázati lehetőség adhatja az egyik olyan forrást, amely segítheti őket a válság időszakában, ugyanakkor az európai uniós források kihasználtsága tekintetében nem kedvező a helyezet – jegyezte meg Krisán László.

A KA-VOSZ adatai szerint a Széchenyi Kártya programban a 2001. évi indulás óta 208.000 igénylés érkezett a háromhetes országjárás kezdetéig, most 211.000 igénylést tartanak számon. A ténylegesen átadott Széchenyi Kártyák száma már 156.000, és a kihelyezett hitel elérte a 965 milliárd forintot.

Eszerint a 150.000- ik Széchenyi Kártya és az első Agrár Széchenyi Kártya átadásakor tartott parlamenti központ ünnepség és az országjárás vége között eltelt három hét alatt háromezer vállalkozás igényelt Széchenyi Kártyát, ebből több, mint ezren már át is vették a fizetési eszközt. A három hét alatt tizenkét milliárd forinttal több hitel került ki a gazdaság vérkeringésébe a Széchenyi Kártya révén – mondta Krisán László.

A vállalkozói kultúra fejlesztésében is fontos szerepet játszik a Széchenyi Kártya, hiszen indulásakor a magyar kisvállalkozói szektor 15,5 százaléka élt hitellel, most pedig már a 26,6 százalékuk dolgozik hitellel. Tíz év alatt a magyar vállalkozói kör elkezdett hitelben gondolkodni, gazdálkodni, ami nagy eredmények számít még akkor is, ha Európában a kisvállalkozók esetében 78 százalékot tesz ki ez az arány – hangsúlyozta.