Együttműködik a MÁV és az ÖBB

Együttműködik a MÁV és az ÖBB

MÁV-ÖBBHosszú távú stratégiai együttműködést kötött a MÁV és az ÖBB osztrák vasúttársaság pénteken Budapesten. A megállapodást Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Christian Kern, az ÖBB holdig igazgatósági elnöke írta alá. 

A vasúttársaságok vezetői hangsúlyozták, hogy a példaértékű együttműködés javítja mindkét társaság hatékonyságát, a szolgáltatás színvonalát és a közös fellépés javítja pozíciójukat az erősödő piaci versenyben. Szarvas Ferenc kiemelte, hogy az együttműködés kiterjed a vasúti vontatásra is. Közös vállalatot hoznak létre a gépészet területén az osztrák vasúttól kapott járműjavítási munkák szervezésére. Közösen lépnek fel a vasúti árufuvarozás versenyképességének növelése céljából és közös érdekként határozták meg a záhonyi térség szerepének erősítését a kelet-nyugati vasúti árufuvarozásban. A megállapodás alapján közös irányító testületet hoznak létre és munkacsoportok alakulnak.

Christian Kern hangsúlyozta, a magyar vasutat fontos stratégiai partnerként kezelik Közép-Európában. Magyarországi cégük, a Rail Cargo Hungaria (RCH) veszteségét az idén jelentősen csökkentették, a következő években pedig pozitív eredményt várnak. Christian Kern elmondta: a járműjavítás szervezésére létrejövő vegyes vállalatban 49-51 százalékos tulajdoni arány lesz osztrák többséggel, és a bevétel teljes egészében a magyar járműjavítóba folyik be. Harmincnégyezer járművet szándékoznak a MÁV járműjavítójában javíttatni. Christian Kern kijelentette, konkrétan nem tárgyalnak a RCH részvényeinek eladásáról, de nyitottak minden jó javaslatra.