Új befektetők várhatók a felzárkózó térségben

Új befektetők várhatók a felzárkózó térségben

pénz

Az Economist Intelligence Unit (EIU) szerint a megkérdezett intézményi befektetők hajlandónak mutatkoztak az “óhatatlan” piaci viharok átvészelésére, ha ennek fejében részesülhetnek a felzárkózó piacok gyorsabb növekedésének előnyeiből.

A vizsgálatába bevont befektetési alapkezelők többsége azt mondta, hogy még szélsőséges piaci kilengések esetén is kész kitartani felzárkózó térségi befektetései mellett, mert ha lassul is ennek az országcsoportnak a növekedése, akkor is jó ideig minden bizonnyal meg fogja haladni a fejlett gazdaságok növekedési ütemét.

grafikon

Ezt más londoni előrejelzések is alátámasztják. Vannak olyan prognózisok, amelyek  például az euróövezetben a következő két teljes évre recessziót valószínűsítenek.

Az egyik legnagyobb brit pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics befektetőknek összeállított legújabb helyzetértékelésében közölte, jövőre 1 százalékos, 2013-ban 2,5 százalékos átlagos euróövezeti GDP-visszaesést vár. A ház szerint ez összességében a 2008-2009-es pénzügyi válság idején tapasztalthoz hasonló mértékű teljesítménycsökkenést jelentene a valutauniós gazdaságban.

grafikonok

Ugyanakkor a közép-kelet-európai és az egykori szovjet térség gazdasági átalakulásának finanszírozására alakult londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) legújabb előrejelzése szerint a 29 támogatott ország átlagos gazdasági növekedési üteme az idén 4,5 százalék lesz. Bár a pénzintézet szerint a térségi kilátások az euróövezeti válság miatt erősen romlanak, az EBRD 2012-ben még így is 3,2 százalékos átlagos GDP-pluszt vár tevékenységi országcsoportjában.

Az EIU globális felmérése szerint az intézményi befektetők a kockázati összkép változását is érzékelik, és úgy tartják, hogy a fejlett térségi piacok kockázatosabbá váltak, miközben a felzárkózó gazdaságok kockázatai csökkennek.

euró

Ennek megfelelően a vizsgálatba bevont befektetési alapok egyre inkább készek elfogadni a felzárkózó gazdaságok saját valutában kibocsátott adósságait, ami az EIU szerint “még egy évtizeddel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna”. Jelenleg azonban a felzárkózó térségi valutákban jegyzett kormánykötvények piacán a JP Morgan befektetési bankcsoport vezette, ilyen adósságokra szakosodott GBI-EM Global feltörekvő piaci kötvényindex alapján 812 milliárd dollárnak megfelelő kötvényállomány forog, miközben a dollárban denominált felzárkózó térségi szuverén kötvények EMBI indexében 436 milliárd dollárnyi adósság szerepel.