„Vállalkozás-keltető” Békés megyében

„Vállalkozás-keltető” Békés megyében

vállalkozás

A „Couveuse” vagy „vállalkozás-keltető” program tíz esztendeje indult Franciaországban, majd az ott kialakult sikeres gyakorlatot felhasználva Belgiumban, illetve Portugáliában. Ezt mondta Erdős Norbert kormánymegbízott a kezdeményezésről rendezett konferencia előtti sajtótájékoztatón.

Erdős Norbert

Erdős Norbert

A saját szakmájukban jártas jelöltek egy éven át kapnak segítséget vállalkozásuk elindításához. Az első félévben képzéseken vesznek részt, a minimálbér 60 százalékának megfelelő keresetpótló támogatást kapnak, és mindemellett már el is kezdhetik vállalkozói tevékenységüket. A második szakaszban már önálló vállalkozóvá vállnak, a munkaügyi központ azonban adminisztratív és jogi segítséget nyújt többek között a hatósági engedélyek megszerzéséhez, és vállalkozóvá válási támogatást is folyósít nekik.

Nagy Ágnes, a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának vezetője elmondta, a korábbi kezdeményezésektől eltérő program előnye, hogy a jelöltek az első félévben anélkül próbálhatják ki a vállalkozóvá válást, hogy viselnék annak kockázatát.

Dr. Nagy Ágnes

Dr. Nagy Ágnes

A munkaügyi központ kilenc kirendeltségén ősszel indult toborzóprogram során összesen száznegyvennégyen jelentkeztek a „vállalkozás-keltetőbe”, közülük választották ki több forduló során azt a húsz jelöltet, akik elkezdhetik a hathónapos képzést.

A kiválasztás során elsősorban azt vizsgálták, mennyire piacképes a jelölt tervezett szolgáltatása vagy terméke. A vállalkozó-jelöltek között van, aki egyedi mezőgazdasági termék előállításával, más informatikával, szépség- vagy textiliparral szeretne foglalkozni. 

Aszódi Melinda a Könnyűipari Műszaki Főiskolán szerzett diplomát, s saját cipőtervező és –készítő vállalkozását indítaná el. Mint a sajtótájékoztatón elmondta, hagyományos technológiával készült, divatos, minőségi cipőinek elsődleges célcsoportjába a 20-45 év közötti nők tartoznak.

Czebe Mihály, aki az asztalos szakma alapjait édesapja mellett sajátította el,több lábon álló bútoripari vállalkozásba kezdene. Az egyszerű javítások mellett, nagyobb felújításokat is vállalna, s elkezdené saját tervezésű bútorainak gyártását is.

Kapcsolódó cikkek