Húzóágazat a járműgyártás és a gépgyártás

Húzóágazat a járműgyártás és a gépgyártás

ipar

A KSH kimutatása szerint az előző év októberéhez viszonyított munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. Az év első tíz hónapjában a termelés a 5,8 százalékkal magasabb volt, mint 2010 azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index az előző hónaphoz képest októberben 0,9 százalékkal csökkent. A részletes adatok megegyeznek a december elején közölt előzetes mutatókkal.

A KSH tájékoztatása szerint a hazai eladások 2010 októbere óta egyetlen hónapban sem nőttek. Az ipari export 2011 első tíz hónapjában 8,1, októberben mindössze 1 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához viszonyítva. 

gépgyártás

Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Októberben a feldolgozóipar több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele 5,9 százalékkal bővült. Ezzel szemben a másik hasonló súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene – idén már a hetedik hónapban – csökkent, 8 százalékkal.  

Az ipar belföldi értékesítése január-októberben 5,3, októberben 6,3 százalékkal visszaesett 2010 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai októberben 1,5 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 októberében a feldolgozóipar termelése 4 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 10,4 százalékkal nőtt. Az energiaipar – villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás – kibocsátása 10,9 százalékkal csökkent, elsősorban az előző évinél enyhébb időjárás hatására. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2011 októberében a 2010. októberi átlagos középhőmérsékletnél 1,9 Celsius fokkal magasabbat mértek – írja közleményében a KSH.

informatika

Októberben a feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben regisztráltak termelésbővülést. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel egyötödét képviselő járműgyártás termelése számottevően, 8,5 százalékkal nőtt. Az alág mind a hazai, mind a külpiaci eladásait bővíteni tudta.

A másik hasonló súlyú alág, a feldolgozóipar több mint egyötödét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,7 százalékkal csökkent, elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti exportkereslet visszaesése miatt.     A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés közel egykilencedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában a növekedési ütem csökkenése figyelhető meg: az alág termelése 1,1 százalékkal emelkedett októberben. 

Több hónapja kiemelkedően teljesít a  gépgyártás, az alág termelése 39 százalékkal nőtt. Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 16,1 százalékkal a villamos berendezés gyártása maradt el az egy évvel korábbitól.

bányászat

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 9 százalékkal nőtt októberben 2010 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 11 százalékkal emelkedtek, ezzel szemben az új belföldi rendelések 3 százalékkal visszaestek. 

Az összes rendelésállomány októberben 17,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az év első tíz hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,7 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében a 2010. január-októberi 2,2 százalékos létszámcsökkenés után 3,9 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

Az ipari termelés 2011 első tíz hónapjában 2010 azonos időszakához képest Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Észak-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon – 11,6 százalék -, a legkisebb a Közép-Dunántúlon – 2,1 százalék – figyelhető meg – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.