illusztráció

Újabb tulajdonosi kölcsönt kaphat

Újabb tulajdonosi kölcsönt kaphat

VidámparkSzázmillió forint kamatmentes tulajdonosi kölcsönt kaphat a Budapesti Vidám Park Zrt. a jövő évi szezonkezdéshez. Az összeget az operatív működéssel kapcsolatos kiadásokra fordíthatja a társaság. A javaslatról szerdán, rendkívüli ülésen dönt a Fővárosi Közgyűlés.

Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes előterjesztésében ismerteti: 2010-ben összesen 479 millió forint tulajdonosi kölcsönt adott a főváros az azonnali bezárás elkerülése érdekében. Mint írta, a társaság saját tőkéje a 2010. évi veszteség miatt a jegyzett tőke kétharmada alá csökkent, így azt 50 millió forintra kellett csökkenteni a törvényi kötelezettségek miatt.

A javaslat arra is kitér, hogy a Vidám Park Zrt. teljesítette a 2011-es üzleti tervet, mind a bevételi, mind a kiadási oldalon. A látogatószám a tervezett ötszázalékos növekedéssel szemben várhatóan több mint 23 százalékkal emelkedik, elérve a 300 ezer főt. A terv szerinti 3,5 százalékos árbevétel-növekedés helyett pedig 8,3 százalékos bővülés várható. A tervezett 219 millió forintos veszteség helyett év végére 182 millió forintos veszteséggel számolnak. Az indítványban az is szerepel, hogy a társaságnak jelenleg 200 millió forintnyi, gyakorlatilag teljesen kihasznált folyószámla-hitelkerete és 120 millió forint összegű beruházási hitele, ezen túlmenően 479 millió forint tulajdonosi kölcsöne van.

A 2012-es biztonságos szezonkezdéshez a társaság számításai szerint újabb 100 millió forint összegű tulajdonosi kölcsön szükséges. Ha nem kapja meg a kölcsönt, a számlavezető bank jogosult a folyószámla-hitelkeret azonnali felmondására, ami működésképtelenné tenné a társaságot. A javaslat megjegyzi, a társaság vezetése a rendelkezésre álló potenciális likviditásjavító intézkedéseket megtette. Ha a gazdálkodás javuló tendenciái folytatódnak, reális lehet, hogy a társaság tulajdonosi forrás bevonása nélkül működjön, legkorábban 2013-2014-ben.