Így alakulhat az infláció

Így alakulhat az infláció

inflációA jövő évi inflációs előrejelzést a korábbi 3,9 százalékról 5,0 százalékra emelte csütörtökön közzétett új inflációs jelentésében a Magyar Nemzeti Bank. 2013-ban az infláció 2,6 százalékra csökken, a GDP gyakorlatilag stagnál jövőre, 2013-ban 1,6 százalékkal nő.

A fogyasztó árindex 2013 első felében a kitűzött 3 százalékos cél alá süllyedhet.
A jövő évi GDP-növekedési előrejelzést a szeptemberi 1,5 százalékról (amelyet még ugyanabban a hónapban 1,0 százalékra módosított) 0,1 százalékra szállította le az MNB, de a monetáris tanács megítélése szerint a legfontosabb kockázat az euróválság további mélyülése lehet, amelynek nyomán a magyar gazdaság recesszióba is süllyedhet.

Emellett a magyar gazdaság kockázati megítélése is romolhat, ami a monetáris kondíciók tovább fokozatos, de erőteljes szigorítását indokolhatja – áll a jelentésben, amely rövid távon a jelenlegi 305 forint körüli árfolyammal, míg hosszabb távon az árfolyam erősödésével számol.

Az MNB stábjának jelentése a jövő évi GDP-arányos államháztartási hiányt 3,7 százalékban adta meg, de a 0,9 százalékos tartalék törlése esetén reálisnak látszik a 3 százalék alatti hiány elérése.

Az új inflációs jelentés szerint a jövőre a háztartások fogyasztása 0,7 százalékkal esik vissza (a korábbi előrejelzés 0,6 százalékos növekedéssel számolt), a beruházások az idei 6,3 százalékos csökkenés után további 1,4 százalékkal zsugorodnak (a korábbi előrejelzésben még 1,6 százalékos növekedés állt).

Jövőre a kivitel 6,3 százalékkal, a behozatal 5,5 százalékkal nő, a folyó fizetési mérleg egyenlege továbbra is aktívumot mutat, a GDP 3,8 százalékát teszi ki, a külső finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttesen) a GDP 6,4 százalékával egyenlő.

A kormány és a Bankszövetség közötti megállapodás – amely a végtörlesztést és a devizahitel-könnyítéseket szabályozza idén és a következő öt évben – hatását felmérve az MNB azzal számol, hogy az adósok terhe 2012-től évente 123 milliárd forinttal csökken, a bankok vesztesége (a bankadó részbeni elengedése miatt) az idei közel 200 milliárd forint után a következő öt évben összesen 122 milliárd lesz. A megállapodás nyomán az államháztartás egyenlege (ugyancsak a bankadó részbeni elengedése miatt) idén 84 milliárddal, jövőre 110 milliárddal, 2012-2015 között összesen 416 milliárd forinttal romlik.