Igazi sikertörténet

Igazi sikertörténet

áramtőzsdésAz áramtőzsde közel másfél éves működése során nem csak a kitűzött célokat valósította meg a tőzsdét működtető HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt., hanem túl is teljesítette azokat. Erről beszélt Medveczki Zoltán, a HUPX Zrt. vezérigazgatója.

A másnapi szállításra szóló piacon az induláshoz képest 2011 végére négyszeresére, negyvenre emelkedett a tőzsdetagok száma és folyamatos az érdeklődés a taggá válással kapcsolatban. Az év december 20-ig eltelt időszakában ezen a piacon a tőzsdei összforgalom elérte a 3,635 terrawattórát, ami a belföldi áramfelhasználásnak a közel 10 százaléka. A legmagasabb napi forgalom júliusban volt, amikor a 17.360 megawattóra már a napi átlagos felhasználás több mint 15,5 százalékát jelentette. De a novemberi forgalom is rekordot jelentett, mert a 423.000 518,9 megawattórás kereskedett mennyiség meghaladta az indulástól, 2010 július közepétől az év végéig eltelt öt havi forgalmat és ez év decemberében még ez a rekorderedmény is megdőlhet.

A másik piaci szegmensen, a hosszú távú fizikai szállítású (physical futures) piacon az indulás óta eltelt öt hónapban már 1,111 terrawattóra volt a forgalom december 20-ig. Ezen a piacon magyarországi szállításra havi-, negyedéves és éves termékekkel lehet kereskedni (ezen belül is a nap 24 órájára szóló úgynevezett zsinórtermékkel, illetve a napon belüli legnagyobb felhasználású időszakokra szóló csúcsidőszaki termékekkel).     
A piac tíz taggal indult, ma már tizenkilenc tagja van. Ezen a piacon is számos rekord született. December 14-én a napi forgalom elérte a 183.120 megawattórát. A hosszú távú fizikai szállítású termékek közül a zsinórtermék a legnépszerűbb, s decemberben jelentős érdeklődés mutatkozott a zsinórtermékek  2012-es szállítására, ami jelentős forgalombővülést vetít előre az év utolsó hónapjára.

áramtőzsde

Medveczki Zoltán a számokat ismertetve kiemelte, hogy a két piaci szegmensen együttesen a tervezett 2,5 terrawattórás forgalmat kétszeresen meghaladó mennyiséggel kereskedtek az idén december 20-ig a magyar áramtőzsdén. A vezérigazgató beszámolt arról is, hogy a magyar áramtőzsdét működtető HUPX Zrt. tevékenységét azzal is elismerték az idén, hogy a magyar-szlovák-cseh piacok összekapcsolását (market coupling)  szolgáló projekt vezetőjévé a HUPX Zrt.-t választották. A HUPX kapta meg idén nyáron a feladatot a magyar gáztőzsde létrehozására  – emlékeztetett Medveczki Zoltán. A szervezett földgázpiac megvalósítására a CEEGEX (Central Eastern European Gas Exchange) néven létrejövő gáztőzsde már novemberben megszerezte a működési engedélyét és megkezdte a felkészülési munkát a legkésőbb 2013-as indulásra. Az előkészületek része egy olyan piaci koncepció létrehozása, amely a nemzetközi gyakorlattal összhangban biztonságos és megbízható környezetet teremt a magyarországi, illetve régiós kereskedők számára.