Élénkült a mezőgazdasági gépforgalmazás

Élénkült a mezőgazdasági gépforgalmazás

Az Agrárgazdasági Figyelő című kiadványában megjelent cikk utal arra, hogy 2010-ben alig több mint 35 milliárd forint volt a mezőgazdasági gépek eladásának értéke, ami drasztikus visszaesés 2009-hez képest, amikor az értékesítés meghaladta a 140 milliárd forintot.

Az AKI megállapítása szerint bár a magyar mezőgépgyártás számára fontos a belföldi igények kielégítése, a belföldi gépeladásokból mindössze 10 százalékban részesednek a magyarországi gyártók. Az újonnan csatlakozott európai uniós országok közül csak Magyarország számít a mezőgazdasági gépek területén nettó importőrnek.

Nőtt az erőgépek iránti kereslet is az idei év első három negyedévében. A traktorok értékesítése a darabszámot tekintve 78 százalékkal nőtt, gabonakombájnból pedig 2,5-szer annyit adtak el, mint 2010 első kilenc hónapjában. Kombájnból 131 darabot, traktorból pedig 1.090 darabot értékesítettek az idén az első három negyedévében.

A munkagépek esetében is jelentős a piacbővülés – állapítja meg az AKI. Talajművelő gépekből szeptember végéig 53 százalékkal, vetőgépekből 84 százalékkal többet adtak el mint a múlt év hasonló időszakában. Terményszárítókból az eladások már elérték a 2009. évi szintet, s ez az idén az első három negyedévben 64 százalékos növekedés 2010 hasonló időszakához viszonyítva.

Kapcsolódó cikkek