Pozitív hozadéka is lehet a végtörlesztésnek

Pozitív hozadéka is lehet a végtörlesztésnek

A biztosítók helyzetét az egyszeri díjas életbiztosítások visszaesése mellett a végtörlesztés miatti biztosítás visszavásárlás is rontja 2012-ben, ugyanakkor a végtörlesztésnek lehet egy pozitív hozadéka is. A havi törlesztő részlet felszabadul, amelynek egy része életbiztosítási megtakarítássá válhat.

A K&H Biztosító szerint a magyar piac életbiztosítási díjtartaléka, vagyis az életbiztosítások mögött lévő befektetett összeg 1.600 milliárd forintot tesz ki, 2010 végétől, enyhén ugyan, de csökken. Ennek az oka pedig a már említett egyszeri díjas életbiztosítások visszaesése és a végtörlesztés miatti visszavásárlás. A végtörlesztésnek azonban lehet egy pozitív hozadéka is. A havi törlesztő részlet felszabadul, és annak egy része életbiztosítási megtakarítássá válhat.
    
Az uniós szabályok szerint ez év végéig meg kell szüntetni az életbiztosítások díjainál a nők és a férfiak közti megkülönböztetést, ami növelni fogja a nők részéről kötött kockázati halálesetre szóló biztosítások díjait. Ilyen például a hitelfedezeti életbiztosítás is, amely alapján a hitelfelvevő halálával a biztosító fizeti vissza a hitelt a banknak. Miután a nők tovább élnek a férfiaknál, ők az idén még olcsóbban jutnak az ilyen jellegű életbiztosításokhoz.

A nem életbiztosításokból származó díjbevétel a K&H Biztosító szerint tovább csökken ebben az évben. A múlt évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) kampány tovább ejtette az árakat. Miután a biztosítók igyekeztek összekapcsolni a kgfb-t a casco-val, ez utóbbi átlagdíja is esni fog. A lakásbiztosításoknál is egyre erőteljesebb díjverseny kezd kibontakozni, főleg az internetes kalkulátorok, és az online értékesítés miatt. Mivel a lakosság jövedelmi helyzete nem javul a közeljövőben, így a lakásépítés, lakásvásárlás, gépjármű értékesítés továbbra is alacsony szinten marad, így ezekről a piacokról sem hoz új ügyfeleket a K&H Biztosító prognózisa szerint.