Fellélegezhetnek a kertészek

Fellélegezhetnek a kertészek

üvegházban2015. június 30-ig felfüggesztik a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizek visszasajtolási kötelezettségét.

Ennek alapján a Vidékfejlesztési Minisztérium ez év május 31-ig elkészíti azt az ütemtervet, amellyel a gazdasági és fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve a termálvizek mezőgazdasági hasznosítását szabályozza. A szaktárca célja az, hogy az uniós elvárásoknak megfelelően az új szabályozásban egyaránt érvényesüljenek a fóliasátras gazdálkodók, valamint a természet- és a környezetvédelem szempontjai.

Magyarországon főleg az energiaárak határozzák meg a fóliás és az üvegházi kertészeti termesztés gazdaságos fenntartását, piaci bővítésének lehetőségét. Az üvegházi és fóliás zöldség-gyümölcs termelés nem kifizetődő a hagyományos energiahordozók magas ára miatt. Geotermikus fűtéssel viszont az üvegházas és fóliás kertészetek gazdaságosan működnek. A szaktárca utalt arra, a Bajnai kormány arról döntött 2010-ben – a választások előtt néhány nappal -, hogy 2012 decemberétől vissza kell sajtolni a fóliasátrak fűtésére használt termálvizeket, pánikot okozott a kertészetekben. A visszasajtolás ugyanis nem oldható meg gazdaságosan illetve az Alföldön, ahol a kertészetek egy része termálenergiát is használ, technikai akadályba ütközik. Így a visszatápláló kutak létesítése ellehetetlenítené az ágazatot. 
    
üvegházban

A kormány mostani döntése hozzájárul a hagyományos energiaforrások felhasználásának visszaszorításához, az üvegházhatást okozó gázok csökkentéséhez -, a mezőgazdaság versenyképességének növeléséhez, a vidéki munkahelyek megőrzéséhez. Tovább biztosítja a mezőgazdaságból élő családok megélhetését is.
    
A geotermikus energia hosszú távú és kiszámítható jogi hátterének biztosítása érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, és több érintett szakmai szervezet képviselőivel. A tárgyalások célja, hogy a geotermikus energia hosszútávon, fenntartható módon hasznosuljon, és elkerülhető legyen a felszíni vizek szennyeződése is.