Emelkedtek a részvényárak a múlt héten

Emelkedtek a részvényárak a múlt héten

A BUX 17.350,24 ponton zárt pénteken, egy hét alatt 1.243 ponttal emelkedett az értéke. A részvénypiac heti forgalma 81,05 milliárd forint volt az előző heti 81,53 milliárd forint után.

A múlt héten az IMF-fel kezdődtek meg a hivatalos tárgyalásokat előkészítő egyeztetések, Fellegi Tamás, a Magyarország és a nemzetközi pénzügyi szervezetek közötti tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a jövő héten pénteken Brüsszelben folytat megbeszéléseket.

Az egyeztetéseknek köszönhetően a magyar börzén a befektetői bizalom felfelé mozgatta az árakat hétfőn és kedden. Szerdán azonban az enyhe optimizmust felváltotta a bizonytalanság az Európai Bizottság által kiadott közleményre, amelyben a brüsszeli testület nem találta elegendőnek a magyar kormánynak a költségvetési hiány lefaragása érdekében hozott intézkedéseit. Így fennáll a veszélye, hogy a Magyarországgal szemben folytatott túlzottdeficit-eljárás következményeként az ország uniós forrásoktól eshet el. A brüsszeli kritikák és azok nyomán elindult találgatások azonban csak szerdán rontották a hangulatot, csütörtökön és pénteken már ismét a pozitív várakozások kerültek előtérbe. A hét utolsó kereskedési napján annak ellenére nyert csaknem két százalékot a BUX, hogy az európai tőzsdék csökkenéssel zártak arra a piacon elterjedt híresztelésre, miszerint az S&P több eurózónás tagállamot is leminősíthet.

A CIB Bank elemzői az EU/IMF tárgyalásokkal kapcsolatban azt írják heti összefoglalójukban, hogy “a kormány nyitottnak mutatkozik a kompromisszumra, és a nyilatkozatok alapján kész módosítani a kritikus törvényeken, ahhoz azonban, hogy tartósan javulni tudjon a hangulat a hazai piacokon, az ígéretek nem elegendőek, a befektetők bizonyítékokat várnak. Az elmúlt napok korrekcióját követően így további számottevő erősödés csak abban az esetben várható akár a forint árfolyamában, akár az állampapírpiacon, ha a hivatalos tárgyalások elkezdődnek, illetve sikerrel zárulnak.”

A vezető részvények közül az OTP teljesített a legjobban a héten, árfolyama 14,16 százalékkal 3.379 forintra emelkedett.

A Mol 6,78 százalékkal 17.405 forintra erősödött.

A Magyar Telekom részvények ára 8,73 százalékkal 523 forintra nőtt.

A Richter részvények 35.900 forintot értek pénteken, 2,28 százalékkal többet, mint egy héttel korábban.

Az Egis árfolyama 1,49 százalékkal 16.300 forintra emelkedett.

A kis és közepes kapitalizációjú papírok mutatója, a BUMIX egy hét alatt 21 ponttal, 1,69 százalékkal nőtt, 1.245,54 ponton zárt pénteken.