Szaúd-Arábia 100 dollár körül akarja stabilizálni az olajárat

Szaúd-Arábia 100 dollár körül akarja stabilizálni az olajárat

Ali al-Naimi a CNN hírtelevíziónak az iráni olajexport biztonságával kapcsolatban azt mondta, hogy Szúd-Arábia gyakorlatilag azonnal képes napi mintegy 2 millió hordóval növelni a termelését. “Az ország néhány nap alatt 11,4-11,8 millió hordóra képes emelni a napi termelését” – mondta az olajügyi miniszter, aki szerint országa napi termelése jelenleg 9,4-9,8 millió hordó.

A termelésnek a  kétmillió hordón felül esetleg szükségessé váló további növeléséhez azonban már hosszabb időre lenne szükség, ez akár 90 napot is igénybe vehet – közölte a miniszter.

A múlt év elejéig al-Naimi elfogadhatónak tartotta a 70-80 dollár közötti árszintet. Azóta azonban egyszer sem beszélt arról, hogy mi a királyság által preferált ár. A Perzsa-öböl menti ország 2008 novemberében állapította meg az előző 75 dolláros hordónkénti célárat.

Az “arab tavasz” hatására Szaúd-Arábia növelte szociális kiadásait, aminek a következtében most magasabb olajárra van szüksége, hogy egyensúlyban tartsa költségvetését.

A Jadwa szaúdi beruházási cég szerint az arab világ legnagyobb gazdaságának 74 dolláros olajárra – 70 dollár körüli WTI árra és 78 dolláros Brent árra – van szüksége ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen az idei költségvetése. A tavalyi költségvetés kidolgozásakor 56 dolláros olajárat vettek alapul.

Röviddel 13.30 óra előtt a Brent ára 38 cent emelkedéssel 110,82 dolláron állt.