Vegyes tőzsdeindexek Ázsiában

Vegyes tőzsdeindexek Ázsiában

Kedden a várakozásoknál jobb adatokat közöltek a negyedik negyedévi kínai gazdasági növekedésről, a német üzleti hangulat januári alakulásáról, valamint a New York-i régió ipari termelésének növekedéséről. Javult a befektetői hangulat az euróövezeti leminősítések ellenére is csökkenő szuverén kötvényhozamok hatására is.

Tokióban az indexek erősödtek az euróövezeti válságrendezési aggodalmak enyhülésének köszönhetően. A tőzsde vezető részvényeinek árfolyamát követő Nikkei225 index 84,18 ponttal, 0,99 százalékkal 8.550,58 pontra, a tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix index pedig 3,45 ponttal, 0,45 százalékkal 734,98 pontra emelkedett.

Az emelkedő részvények élén az értékpapír kereskedelmi vállalatok, olaj és szénipar vállalatok, valamint a gépgyártók álltak. A csökkenő árfolyamú részvények csoportját az élelmiszeripari, informatikai és kommunikációs, valamint építőipari vállalatok alkották.

A tőzsde forgalma tavaly december eleje óta a legmagasabb szintet érte el szerdán.

Szöulban alig változott a tőzsde vezető indexe, a Kospi 0,35 ponttal, 0,02 százalékkal 1.892,39 pontra csökkent. Az index erősödését piaci megítélések szerint technikai ellenállás állította meg az 1.900 pontnál.

A vezető részvények árfolyama vegyesen alakult. Az autógyártók gyengültek, a Hyundai Motor 2,16 százalékkal, a Kia Motors pedig 2,91 százalékkal. A technológiai szektor részvényei is többségében gyengültek. A Samsung Electronics 0,58 százalékkal csökkent az Apple által benyújtott új kereset hatására.

A hajógyárak részvényei erősödtek, a Hyundai Heavy Industries 3,19 százalékkal, a Samsung Heavy Industries 1,77 százalékkal.

A tokiói és szöuli tőzsdék zárásakor vegyesen álltak a tőzsdeindexek az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A hongkongi Hang Seng alig változott, a tajvani index 0,2 százalékkal emelkedett, a sanghaji Composite index 1,2 százalékkal esett, a szingapúri Straits index 0,1 százalékkal emelkedett, a mumbayi Sensex 0,2 százalékkal gyengült, az ausztrál S&P/ASX index 0,1 százalékkal emelkedett.