Optimista volt a részvénypiac a héten

Optimista volt a részvénypiac a héten

Pozitív jelet mutató brókerFolytatódott, bár jelentősen lassult az emelkedés a múlt héten a Budapesti Értéktőzsdén, mivel javult a nemzetközi befektetői kockázatvállalási hajlandóság. A BUX 2,31 százalékkal erősödött az előző heti 8,65 százalékos emelkedés után.

A BÉT részvényindexe 19.286,15 ponton zárt pénteken, egy hét alatt 436 ponttal emelkedett az értéke. A részvénypiac heti forgalma 94,96 milliárd forint volt az előző heti 96,5 milliárd forint után.
    
A CIB Bank heti összegzése szerint az előző időszak erőteljes emelkedését követően a hét első része a konszolidáció jegyében telt a BÉT-en. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalásokkal kapcsolatos pozitív fejlemények már beárazódtak, miközben a nemzetközi környezet sem volt igazán támogató. A hét második felében azonban már újra érezhető erősödés bontakozott ki a hazai piacon az OTP vezetésével.
    
Kedden a várakozásokkal ellentétben a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem módosította az irányadó kamatot, amely így továbbra is 7 százalékon áll. A tavaly év végén indult szigorítási ciklus így megszakadt. A döntés elsősorban Magyarország kockázati megítélésének javulását tükrözi.
    
A kormány irányváltását követően elérhető közelségbe került az EU/IMF-megállapodás, a sikeres tárgyalásokkal kapcsolatos várakozások pedig az elmúlt napokban jelentősen erősítették a forintot, és az állampapírpiaci hozamok is konszolidálódtak. A hét közepén kisebb negatív korrekció zajlott a tőzsdéken az azt megelőző napok intenzív emelkedése után, ebből a magyar piac sem maradt ki. Szerdán jelent meg a Nemzetközi Valutaalap éves értékelése Magyarországról.
    
Bizalomerősítő magyar gazdaságpolitikát és a kiigazítási folyamat stabilizálását tartja szükségesnek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a négyes cikkely szerinti országjelentéshez kapcsolódó igazgatótanácsi értékelésében. Olyan gazdaságpolitika kell Magyarországon, amely megerősíti a gazdasági kormányzásba vetett bizalmat, stabilizálja a zajló kiigazítási folyamatot, és megerősíti a gazdasági intézményrendszert – olvasható a dokumentumban.
    
A javuló befektetői hangulat részben az európai gazdasági talpra állás jeleinek volt köszönhető. Pozitívan hatott az is, hogy az amerikai jegybanki szerepet betöltő Fed elnöke, Ben Bernanke  a központi bank Nyíltpiaci Bizottságának (FOMC) kétnapos kamatdöntő ülését követően szerdán azt mondta, az irányadó kamat 2014 végéig változatlanul nulla százalék körül marad. Szoros figyelemmel követik az infláció alakulását, és ha szükséges, újabb mennyiségi monetáris enyhítéssel törekszenek az inflációs célt tartani.
    
A német ifo üzleti hangulat index szerdán pozitív fordulatot jelzett a német gazdasági teljesítmény alakulásában, valamint a német fogyasztói hangulat index is tíz hónapos csúcsra emelkedett.
    
Az európai piacokon a görög események álltak a figyelem középpontjában az elmúlt napokban. Miután a múlt hét végén félbeszakadtak a tárgyalások a magánhitelezőkkel a kötvénycseréről, hétfőn az EcoFin is elutasította a bankok ajánlatát. A tárgyalóküldöttség később visszatért Athénba, ahol szó volt arról is, hogy a bankok mellett a többi hitelező – konkrétan az EKB is – vállalja a veszteségek egy részét – foglalta össze a CIB Bank.
    
A vezető részvények közül ezúttal is az OTP teljesített a legjobban, egy hét alatt 8,10 százalékkal drágult, 4.125 forinton zárt pénteken. Az előző héten csaknem 13 százalékkal emelkedett a bankpapír árfolyama.
    
A Mol 1,90 százalékkal erősödött, 19.565 forintra nőtt az árfolyama.
    
A Magyar Telekom részvények ára 2,52 százalékkal 541 forintra csökkent.
    
A Richter részvények 36.600 forintot értek pénteken, 1,08 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.
    
Az Egis árfolyama 3,46 százalékkal 16.605 forintra esett.
    
A kis és közepes kapitalizációjú papírok mutatója, a BUMIX egy hét alatt 0,10 ponttal, 0,01 százalékkal emelkedett, 1.299,68 ponton zárt pénteken.