Vesd Bele Magad!

Vesd Bele Magad!

Az idei Vesd Bele Magad! a tavalyi programhoz hasonlóan bonyolítják le – részletezték közleményükben a szervezők. A kisiskolás gyerekek vetőmagot kapnak, hogy azt otthon, a saját konyhakertben elvessék, majd a terméket a család felhasználja, elfogyassza.

A kiválasztott növényeket (zöldborsót, hónapos retket, vöröshagymát, sárgarépát, karalábét) a gyerekek is könnyen tudják nevelni, nem kényesek és kevéssé igényelnek növényvédelmi ismereteket. A vetőmagosztás célja, hogy felhívják a gyerekek figyelmét, a friss élelmiszerek, zöldségek különösen nagy anyagi befektetés nélkül, otthon is előállíthatók. Ezzel együtt cél, hogy a gyerekek megérezzék a saját borsó ízét és érzékeljék, mennyire más a felhasználhatósága a friss, általuk termelt árunak a boltihoz képest.

A kezdeményezés nem szelektál a társadalmi különbözőségek alapján, mert itt a cél nem egy élethelyzet megváltoztatása vagy annak megkönnyítése, hanem szemléletformálás és a friss magyar termékek fogyasztásának ösztönzése, a fizikai munka élményének és becsületének megmutatása, valamint a gazdák és a mezőgazdaság szerepének és felelősségének bemutatása, éppen ezért a programot a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatja – mutattak rá a szervezők.

A részt vevő gyerekek általános iskolákhoz, azon belül egyes osztályokhoz kapcsolódnak. Az általános iskolák elsődleges feladata, hogy összefogják, koordinálják, számon kérjék a gyerekek munkáját, emellett közreműködnek abban, hogy a gyerekek élményei megfelelő nyilvánosságot kapjanak a külön erre a célra létrehozott weboldalon és az AGRYA által szervezett média támogatáson keresztül.

Az általános iskolákat egy-egy fiatal gazdálkodó segíti, ha szakmai segítségre van szükségük. A szövetség már 2011-ben létrehozott egy weboldalt a www.vesdbelemagad.hu címen, ahol az adott öt növénnyel kapcsolatosan termesztési információkat helyeztek el a gyerekek számára is érthető formában. A weboldalon keresztül a szakembertől is lehet kérdezni, aki segít, ha a termesztéshez kapcsolódó problémákkal találkoznak a gyerekek.

A weboldalra a pedagógusok segítségével felkerülnek leírások, fotók, rajzok a gyerekektől, amelyekben a termesztéssel kapcsolatos tapasztalatok, érdekes vagy vidám pillanatok, a saját alapanyagból készült ételek elkészítésével kapcsolatos fotók, receptek, esetleges események kerülnek bemutatásra.

Az iskolák a jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével jelentkezhetnek a versenyre. Egy iskola legfeljebb 100 vetőmagcsomagot kaphat. A jelentkező iskoláknak vállalniuk kell, hogy megszervezik e csomagok dokumentált kiosztását, és ennek részeként tájékoztatják a szülőket a program céljáról. Ezen túl az iskolák rendszeresen tájékoztatást adnak a program helyi lebonyolításáról, összegyűjtik a gyerekek élményeiről szóló beszámolókat, fényképeket és azokat feltöltik a weboldalra, segítséget nyújtanak a sajtó munkatársainak abban, hogy adott esetben a program helyi megvalósításáról sajtóanyagok készüljenek.

A pályázat részletei a www.vesdbelemagad.hu honlapon érhetők el. A résztvevő és a vállalásait teljesítő iskolák között – idén már – három osztálykirándulást sorsolnak ki, valamint a gyerek részt vehetnek egy számukra megszervezett közös vetélkedőn, találkozón, a koordináló pedagógusok egy 2 napos kötetlen értékelő találkozón vehetnek részt.

Tavaly 17 általános iskola 2000 diákja ízlelhette meg saját kiskertjének termését. A szervezet versenyt hirdetett az osztályok között, a megmérettetés győztese, a Boglári Általános Iskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda csapata nyerte meg a háromnapos osztálykirándulást.

Kapcsolódó cikkek