Növelte nyereségét a Nitrogénművek Zrt.

Növelte nyereségét a Nitrogénművek Zrt.

A kiváló eredmény elsősorban a 2005-2008 között végrehajtott fejlesztéseknek köszönhető; a termelőberendezések magas kihasználtsággal működtek, s a vállalat termékei iránt növekvő kereslet jelentkezett mind a hazai, mind az exportpiacokon – mondta Blazsek István. Hozzátette, hogy a cég adózás utáni eredménye várhatóan jelentősen meghaladja a 2010-ben elért 5,5 milliárd forintos szintet is.

Elmondta, hogy az évi egymillió tonna termelési kapacitással rendelkező társaság leányvállalataival együtt jelenleg 750 embert foglalkoztat, 2012-ben érdemi létszámváltoztatást nem terveznek.

Közlése szerint a szezonális kiszállítások már tavaly novemberben elkezdődtek, havonta átlagosan 100 ezer tonnányi műtrágyát szállítanak a pétfürdői gyárból. A korábbi években kezdődött, és a jelenleg is folyó logisztikai beruházások eredményeként a vállalat áruforgalmazó kapacitása közel ötven százalékkal nőtt, a szezonális vevői igényekhez alkalmazkodva.

A Nitrogénművek termelésének közel 50 százalékát külföldi leányvállalatain és kereskedelmi partnerein keresztül értékesíti elsősorban a szomszédos országokban, valamint Csehországban, Lengyelországban, Németországban és Olaszországban.

A vezérigazgató elmondta, hogy 2012-ben folytatják az energiafelhasználást csökkentő és a környezet állapotának javítását célzó beruházásaikat, az idén több milliárd forint nagyságrendű beruházásra készülnek. Példaként említette, hogy az ammónia üzemben a technológiát fejlesztő beruházások zajlanak, és dolgoznak a saját áramtermelő rendszer kiépítésén. Tervezik a műtrágyatermelés kapacitásának növelését is.

Veszprém megye legnagyobb árbevételű vállalkozásait összesítő Top 100-as lista adatai szerint a cég 2010-ben 66,8 milliárd forint árbevételt realizált.