Csökkent a költségvetési intézmények adóssága

Csökkent a költségvetési intézmények adóssága

számológépA költségvetési intézmények lejárt adósságállománya december végén 35,5 milliárd forintra csökkent, ami 6,8 százalékos mérséklődést jelent az előző hónaphoz képest. Ezt írta a Napi Gazdaság pénteken a Magyar Államkincstár adatai alapján.

A lap szerint a csökkenést az tette lehetővé, hogy a kormány a költségvetés általános tartalékából külön erre a célra forrást biztosított a rendőrségnek – itt közel 8 milliárd forinttal, 2,2 milliárdra mérséklődött az adósság. Máshova azonban nem jutott pénz, így nettó értelemben kisebb mértékben csökkent a számlaállomány – teszik hozzá.
    
A költségvetési intézmények összes adósságán belül az állammal szemben fennálló tartozás 3,6 milliárd forint, a kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány decemberben 31,9 milliárd forint volt. A 60 napon túli tartozások 4,5 milliárddal 13,3 milliárd forintra csökkentek. A minősített adósság 5 milliárddal, 12,07 milliárd forintra mérséklődött, aránya az össztartozáson belül 34 százalék.
    
Az összes adósság 38,8 százaléka, a minősített tartozás 29 százaléka jelentkezett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetnél, nagyrészt az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemeknél.
    
A december végi 35,5 milliárd forint még mindig jelentős, ennél nagyobb év végi záróállomány csak 2010 decemberében volt az államkincstár történetében (41,1 milliárd forint) – írta a lap, hozzátéve: tavaly egész évben ezen a szinten maradt a tartozásállomány – vagyis a kedvező eredmény az, hogy nem nőtt, azonban a költségvetési intézmények szerződéseiket nem egyszer már 180 napos fizetési határidővel kötötték. A Napi megjegyzi, hogy novemberben így is történelmi rekordra, 42,2 milliárdra emelkedett a 424 költségvetési intézmény lejárt tartozása – ekkor született a kormány döntése a részleges konszolidációról.