Szerény erősödésbe kezdett a forint kora délelőtt

Szerény erősödésbe kezdett a forint kora délelőtt

Csütörtök reggelre gyengült a forint a szerda délutáni árfolyamához képest, de a kora délelőtti órákban már szerény mértékű erősödésbe kezdett.

A forint csütörtök reggelre az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének beszédét követően a nemzetközi piacokon kialakult némileg visszafogottabb befektetői hajlandóságnak tulajdoníthatóan veszített árfolyamából, majd a kora délelőtti órákban kedvező euróövezeti makrogazdasági mutatók hatására szerény mértékű pozitív korrekcióba kezdett.

Az eurót a szerda délutáni 287,30 forint után csütörtök reggel hét órakor 288,80 forinton, majd délelőtt fél tizenegykor 287,69 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben.

Hétfőn még 292 forint, kedden 290 forint környékén mozgott az euró.

A svájci frank jegyzése a szerda délutáni 238,30 forintról csütörtök reggelre 239,57 forintra emelkedett, majd kora délelőttre 238,76 forintra húzódott vissza.

A dollárt 213,44 forint után 215,75 forinton jegyzik, a japán jen árfolyama 2,6535 forintról 2,6603 forintra emelkedett.

Az euró árfolyama a szerda kora estig jellemző 1,3470 dollár körüli szintről 1,3350 dollár környékére csökkent.

A Fed elnöke, Ben Bernanke szerda esti beszédében visszafogott hangot ütött meg az amerikai gazdaság növekedési kilátásait illetően, és nem tett említést a gazdaságösztönző célú mennyiségi monetáris intézkedések folytatásáról.

Az euró dollárral szemben élvezett kamatprémiumának várható szűkülése miatt így az euró korábbi három havi csúcspont közeli szintről gyengült a dollárral szemben. A kockázatosabb, azaz magasabb hozamot ígérő deviza-befektetésekhez rendelkezésre álló “olcsó” dollár források várható apadása így a befektetői kockázatvállalási hajlandóságot hűtötte le, világszerte alacsonyabb szintre szorítva vissza a kockázatosabb befektetésnek minősülő devizák, így a forint árfolyamát is.

A devizaárfolyamok további alakulása szempontjából a csütörtökön esedékes német és euróövezeti feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek, az európai munkanélküliségi ráta, valamint az euróövezeti inflációs ráta közzététele szolgál majd iránymutatással a piacok számára.

A délutáni órákban pedig az amerikai gazdasági növekedés kilátásainak megítélése szempontjából egyik leglényegesebb mutató, a foglalkozatás alakulása, ezen belül is első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számában a múlt héten bekövetkezett változás szolgál majd támpontként.