Emelkedő forgalomban csökkentek az árfolyamok a héten

Emelkedő forgalomban csökkentek az árfolyamok a héten

A BÉT részvénypiacának forgalma az előző hetinél közel 30 milliárd forinttal nagyobb volt, de az árfolyamok tovább estek ezen a héten, részben a nemzetközi hangulat, részben a késlekedő IMF-megállapodás miatt.

A tőzsdemutató, a BUX 2,62 százalékot, 507 pontot veszített értékéből, és a hetet 18.803,43 ponton zárta. Hétfőn még kicsivel 19 ezer fölött volt a mutató, s a szerdai 18.511,92 pontról kapaszkodott fel. A részvényforgalom pedig a múlt heti 40,26 milliárd forinttal szemben meghaladta a 69,89 milliárdot.    

A budapesti piacon a kereskedést a nemzetközi hangulat és az befolyásolta, hogy továbbra sem kezdődhetnek meg a hivatalos tárgyalások a magyar kormány és az IMF között, mert az Európai Unió nem adott ennek zöld utat. Ugyanakkor a héten közzétett makrogazdasági adatok alapján a magyar gazdaság kilátásai borúsak – vélekedtek az elemzők.     A hétfői lejtmenetet a magas olajár és a Görögországgal kapcsolatos újabb negatív hírekkel magyarázták a brókerek. Kedden aztán felerősödött az eladói nyomás részben arra a kínai bejelentésre, hogy a kormány 8-ról 7,5 százalékra csökkentené 2012-es növekedési előrejelzését. Szerdán az OTP lehúzta az indexet, a magyarázat szerint azért, mert a befektetők egyre pesszimistábbnak mutatkoznak abban, hogy a magyar kormány megállapodik az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal. A hét végére javult a hangulat a tőzsdéken, részben azért, mert a görög magánhitelezők nagy számban jelentkeztek a kötvénycserére, így Görögország adóssága csökkenhet. A forgalom döntő hányadát, 62,6 százalékát adó OTP egy hét alatt 5,11 százalékot, 206 forintot veszített értékéből, így a hét utolsó napján egy bankpapír 3.824 forintot ért.

Az összforgalom 8,1 százalékát adó Mol – egyedüliként a vezető részvények közül – erősödni tudott. A hetet 19.040 forinton zárta, ami 140 forint heti nyereséget jelent. A Magyar Telekom 9 forinttal lett olcsóbb egy hét alatt, pénteken 568 forinton zárt. A két gyógyszerpapír 4 százalék fölötti esést szenvedett el a héten. Az Egis 715 forinttal 15.345 forintra esett, míg a 37.000 forinton záró Richter vesztesége a héten 1.830 forint volt.