Javuló euróövezeti kilátások

Javuló euróövezeti kilátások

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja a piac számára pénteken összeállított új, átfogó prognózisában közölte, hogy Németország és Franciaország javuló növekedési kilátásai miatt az eddiginél kevésbé mély idei recessziót vár a valutaunióban. A ház új előrejelzése szerint az euróövezet gazdasági teljesítménye 2012 egészében átlagosan 0,4 százalékkal esik vissza a UBS elemzői által eddig várt 0,7 százalékos csökkenés helyett.
A magyar hazai össztermék (GDP) eddig jósolt 0,5 százalékos idei csökkenése helyett most már csak “csekély”, 0,1 százalékos magyar gazdasági visszaesést várnak a cég elemzői 2012 egészére Magyarországon, a 2013-ra szóló növekedési előrejelzésüket pedig 1,4 százalékról 1,7 százalékra emelték. A UBS londoni szakelemzői szerint a javuló euróövezeti kilátások “legegyértelműbb haszonélvezője” a három közép-európai EU-gazdaság, Magyarország, Csehország és Lengyelország.


A cég 0,6 százalékról 1,0 százalékra módosította a legnagyobb eurógazdaságra, Németországra adott idei növekedési előrejelzését, 2013-ra pedig 1,6 százalék helyett immár 1,9 százalékos német gazdasági növekedést valószínűsít.

A gazdasági erőben második számú valutauniós országban, Franciaországban a UBS pénteki, új prognózisa szerint a cég által eddig jósolt 0,8 százalékos idei visszaesés helyett stagnálni fog a gazdaság, 2013-ban pedig 0,9 százalékos növekedés várható a ház mostanáig érvényben volt 0,8 százalékos növekedési becslése helyett.    

A cég mindezek alapján 0,8 százalékról 1,1 százalékra javította jövő évre szóló euróövezeti növekedési becslését. Az utóbbi időben más nagy londoni házak is egyre jobb előrejelzéseket adnak az euróövezetre és ennek nyomán a közép-európai térségre is, és a citybeli elemzői közösségben nem konszenzusos előrejelzés az sem, hogy a magyar gazdaság az idei évet recesszióban tölti.

A BNP Paribas bankcsoport befektetők számára minap összeállított, frissített térségi helyzetértékelésében szintén jelentősen javította a közép-kelet-európai gazdaságokra, köztük Magyarországra adott idei és jövő évi növekedési előrejelzését, miután 0,7 százalékponttal emelte a német gazdaságra szóló idei növekedési becslését is. A cég közölte: jelenleg azzal számol, hogy a német GDP-érték 2012 egészében 1,1 százalékkal növekszik.

Németország a közép-kelet-európai térség első számú kereskedelmi partnere, és a német gazdaság teljesítményének javulása nagyobb hatást gyakorol a felzárkózó európai térségre, mint az euróövezeti periféria kilátásainak gyengülése, mivel ez utóbbi országcsoport kapcsolatai Közép-Európával sokkal kevésbé szorosak – indokolták a közép-kelet-európai prognózis javítását a BNP Paribas elemzői.

A ház mindezek alapján az általa vizsgált öt térségi gazdaságra – Magyarországra, Csehországra, Lengyelországra, Bulgáriára és Romániára – adott idei átlagos növekedési előrejelzését a korábbi 0,6 százalékról 1,4 százalékra, a jövő évit 2,2 százalékról 2,6 százalékra emelte.

Magyarországon a BNP Paribas előzőleg 0,9 százalékos idei GDP-visszaesést jósolt, az új előrejelzés azonban 0,1 százalékos egész éves növekedést valószínűsít 2012-re. Jövőre a cég új becslése szerint 2,2 százalékkal növekedhet a magyar GDP-érték a BNP Paribas közgazdászai által az előrejelzés frissítése előtt várt 2,1 százalék helyett.

A JP Morgan bankcsoport londoni közgazdászai a végleges tavalyi negyedik negyedévi magyar GDP-adatok minapi ismertetése utáni kommentárjukban közölték, hogy várakozásuk szerint a magyar gazdaságot a következő negyedévekben “környékezni fogja a recesszió”, és a ház az idei első negyedévre kismértékű GDP-visszaeséssel számol Magyarországon. A cég szerint a Nokia mobiltelefon-gyártó azon döntése, hogy visszafogja összeszerelő tevékenységét európai üzemeiben, valószínűleg önmagában “néhány tized” százalékpontnyit lefarag az éves összevetésben számolt idei első negyedévi magyar GDP-adatból.

Az év későbbi szakaszában azonban a nagyszabású autóipari beruházások várhatóan már felhajtóerőt adnak az ipari termelésnek és az exportnak is – jósolták a JP Morgan londoni elemzői.
A cég közgazdászai mindezt egybevetve közölték, hogy 2012 egészére 0,5 százalékos magyar GDP-növekedést várnak.