Vegyes indexek Ázsiában

Vegyes indexek Ázsiában

Erősödtek kedden az ázsiai tőzsdeindexek a kínai és a japán piacok kivételével.

A tokiói tőzsde vezető részvényeit követő Nikkei225 index 8,43 ponttal, 0,09 százalékkal 9525,32 pontra, a tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix index 2,41 ponttal, 0,31 százalékkal 786,07 pontra csökkent. Tokióban, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedtől várt újabb monetáris enyhítésnek tulajdonított tőzsdei árfolyamnövelő hatás miatt, a befektetők elérkezettnek látták az időt az elmúlt hetekben elért nyereségek lefölözésére, így kedden profitkivételnek estek áldozatul az indexek. A tokiói tőzsdén a hétvégi, választásoknak megelőlegezett ellenzéki győzelem miatt az indexek jelentős nyereséget halmoztak fel. A piacok az ellenzéki LDP párt győzelmétől gazdaságösztönző lépéseket és jegybanki monetáris enyhítést várnak.

Az indexek csökkenéséhez kedden hozzájárult még az energiaszolgáltató részvények gyengülése is, miután egy szakértői vizsgálat megállapította, hogy a Japan Atomic Power Co egyik atomerőműve egy geológiai törésvonal felett helyezkedik el. A nukleáris energetikai biztonsággal szemben újraéledt aggodalmak miatt a Tokyo Electric Power részvénye 1,4 százalékkal, a Kansai Electric Power részvénye 4,4 százalékkal, a Chubu Electric Power részvénye pedig 4,1 százalékkal esett.

A szöuli Kospi index a javuló kínai gazdasági növekedési kilátásokat 7,20 pont, 0,37 százalékos emelkedéssel nyugtázta. Az index 1964,62 pontra erősödött elsősorban az építőipari és hajóépítő ágazatoknak köszönhetően. A hajóépítő vállalatokat követő index 4,2 százalékkal, az építőiparé pedig 3 százalékkal erősödött kedden. A kínai részvényindexeket a Bank of Chinánál novemberben a lakosságnak és a vállalatoknak nyújtott hitelek visszaesése terhelte meg. A hitelösszeg az októberi 595 milliárd jüanról novemberben 523 milliárd jüanra csökkent.

A hongkongi Hang Seng index 0,07 százalékkal, a tajvani Weighted index pedig 0,06 százalékkal emelkedett, miközben a sencseni Composite index 0,47 százalékkal, a sanghaji Composite index pedig 0,46 százalékkal gyengült. A szingapúri Straits index 0,43 százalék, a jakartai Composite index 0,28 százalék, a Kuala Lumpur-i KLCI index pedig 0,39 százalék emelkedést ért el kedden.