Ingyenes ingatlanok az államtól

Ingyenes ingatlanok az államtól

ingatlanokat ad az állam

A tájékoztatás szerint egyrészt a központi költségvetés állami vagyonnal kapcsolatos kiadásai csökkennek azáltal, hogy megtakarítják a jelenleg nem, vagy nem hatékonyan hasznosított ingatlanok fenntartási, üzemeltetési és őrzési költségeit. Másrészt a helyi önkormányzatok ingyenesen jutnak olyan vagyonelemekhez, amelyek elősegítik feladataik ellátását.

Példaként említik Drégelypalánkot, amely így tizenegy, a honvédelmi hasznosítás szempontjából feleslegessé vált ingatlanhoz jut hozzá, s ezeken a község önkormányzata a Drégely vára által vonzott turisták számára szálláshelyeket és sátorozóhelyeket alakíthat ki. A Baranya megyei Bogádmindszent két olyan közterület tulajdonjogát kapja meg, amelyeken sportpálya létrehozását tervezik.
Az állam olyan vagyonelemeket is átad helyi önkormányzatoknak, amelyek “vagyonkezelési feladataik ellátása szempontjából kedvezőbb feltételeket biztosítanak” a részükre, így több közutat és csatornát is. A kormány továbbá a Baptista Szeretetszolgálat számára összesen 5,5 millió forint értékben honvédségi ingóságokat (ruhadarabokat és takarókat) juttat, amelyeket hajléktalan- és szenvedélybeteg-ellátási programjaikban használnak fel.

A közeljövőben megjelenő kormányhatározat szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. május 30-ig köti meg az ingatlanok tulajdonjogának átruházásáról szóló szerződéseket. Az ingatlanok tételes jegyzéke a kormányhatározat mellékleteként a Magyar Közlönyben jelenik meg. Mint írták, a megkötendő tulajdon-átruházási szerződésekbe több garanciális feltétel épül be, így az elidegenítési tilalom megállapítása vagy a hasznosítási cél rögzítése, ami a felelős vagyonkezelés elvének érvényesülését biztosítja. A Nefmi közlése szerint a kormány 2011-ben három alkalommal döntött állami ingatlanok ingyenes átadásáról.