Nemzetközi elismerés a Speiznak

Nemzetközi elismerés a Speiznak

Speiz                                                a Speiz, fotó: Beliczay László/MTINégy újabb koppenhágai étterem kapott egycsillagos minősítést a szerdán megjelent 2012-es európai Michelin-kalauzban. A budapesti Onyx és Costes éttermek megtartották egycsillagos minősítésüket.

A Main Cities of Europe 2012 kalauz húsz ország negyvennégy városának összesen 3600 éttermét és hoteljét minősíti és ajánlja. A kiadványban összesen tizenöt háromcsillagos hely található, ezek között nincs újdonság, az összesen hetvennégy kétcsillagos között viszont tizennyolc új van.

A www.vilagevo.blog internetes oldal információi szerint az idei kiadvány rekordere Koppenhága, itt ugyanis négy új egycsillagos étterem van, köztük a Geranium, Rasmus Kofoednak, a Bocuse d’Or győztesének étterme. Nem avattak új Michelin-csillagos magyar éttermet, de az eddigiek megőrizték minőségüket: a korábbiaknak megfelelően a Costes és az Onyx éttermek egy-egy Michelin-csillagot kaptak. Bib Gourmand, azaz jó ár-érték arány minősítéssel illeti a kiadvány az Arcade Bisztrót, a Bock Bisztrót, a Csalogány 26-ot illetve újdonságként a Vár: a Speiz éttermet is.

A 21 nevű budapesti, várbéli vendéglő elveszítette Bib minősítését, de a csillagosokkal együtt összesen huszonegy fővárosi éttermet ajánl a Michelin-kalauz.
Ausztriának egy új kétcsillagos étterme van, a Relais&Chateaux-hoz tartozó Palais Coburgban lévő Silvio Nickol. Az ország további egy kétcsillagos, nyolc egycsillagos és 12 Bib minősítést kapott étteremmel szerepel a kalauzban. A kiadvány legerősebbje Franciaország: 305 listázott helyéből 65 egy-, 21 két- és 11 háromcsillagos.

Prágai étterem először kapott csillagot: egyszerre két éttermet jutalmaztak egy-egy csillaggal, a hat étterem Bib minősítéssel szerepel. A Michelin-kalauz az ismert francia gumigyár gondozásában jelenik meg, és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon. Az eredetileg csupán Franciaországot felölelő kulináris útmutató a legkiválóbb éttermekről nyújt tájékoztatást.