Megújulnak a közép-dunántúli egészségügyi intézmények

Megújulnak a közép-dunántúli egészségügyi intézmények

Több mint kétmilliárd forintból fejlesztik a közép-dunántúli régió hét egészségügyi intézményének rehabilitációs ellátását konzorciumi együttműködés keretében, jelentette be a konzorciumot vezető Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatója.

 Csernavölgyi István a közép-dunántúli operatív programból nyert támogatás kapcsán hangsúlyozta, a mai magyar egészségügyben fontos szerepe van az együttműködésnek, mert nélküle nem lehet előrelépni. Hozzátette, akadnak olyan intézmények a konzorciumban, amelyek e pályázat révén tudnak megerősödni, illetve közép- és hosszú távú jövőjüket biztosítani.

“A pályázat a különböző rehabilitációs szakterületek megerősítéséről szól: addiktológia, kardiológia, légzés- és mozgásszervi rehabilitáció, pszichiátriai rehabilitáció területét érinti. A cél érdekében különböző fenntartású intézmények fogtak össze, van közöttünk állami, önkormányzati, egyházi és nonprofit szervezet által fenntartott intézmény is” – fogalmazott.

Kiemelte, a pályázat segítségével a régióban a rehabilitációs ellátásokat össze tudják hangolni betegutak és infrastruktúra tekintetében. A pályázat befejezési határideje 2014. május 31.

A konzorciumban a Veszprém megyei Balatonfüred, Pápa, Tapolca és Zirc, a Komárom-Esztergom megyei Kisbér, illetve Fejér megyei Ráckeresztúr intézményei vesznek részt.

A Ráckeresztúron működő Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Fiatalkorúak Drogterápiás Intézete a 400 millió forintból új intézményegységgel bővül, ahol 30 drogproblémával küzdő fiatalkorú fiú hosszú távú, bentlakásos kezelését tudják biztosítani. A székesfehérvári kórházban 662 millió forintból a pszichiátriai és a neuromuszkuloszkeletális rehabilitációs szolgáltatásokat fejlesztik.

A Komárom-Esztergom megyei Kisbéren a pályázattal elnyert 256 millió forintos támogatásból emeletráépítéssel egy új, 30 ágyas pszichiátriai rehabilitációs osztályt alakítanak ki, valamint a meglévő rehabilitációs osztályon ötágyas, szubintenzív kórtermet létesítenek, ahol a súlyos agysérülteket látják el, mondta el Fehér Miklós, a Batthyány Kázmér Szakkórház és Rendelőintézet megbízott igazgatója.

A Balatonfüreden működő Állami Szívkórház a jelenleg is működő kardiológiai rehabilitációs ambulanciát kívánja fejleszteni 20 millió forintból. Elsősorban személyi és tárgyi feltételeken javítanak. A Zirc Városi Erzsébet Kórház – Rendelőintézet 21 millió forintból fejleszti a mozgásszervi rehabilitáció fekvőbeteg szakellátását, a kardiológiai rehabilitáció járóbeteg-szakellátását és a fizioterápia járóbeteg-szakellátását.

“Az elnyert 151 millió forintot meg kell becsülnünk. Ebből az összegből korszerűbb ellátást biztosíthatunk Pápa és a környező települések lakosságának – nyilatkozta az aláírást követően Áldozó Tamás polgármester. A Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő mozgásszervi rehabilitációs osztályát felújítják, bővítik, teljesen akadálymentesítik, valamint orvostechnikai műszereket és eszközöket vásárolnak, hogy megfeleljenek a szakmai minimumfeltételeknek.

“A nyertes pályázat a túlélést jelenti a tapolcai kórház számára. A profilváltás miatt az intézmény aktív ágyai átalakulnak, ezért nagyon fontos volt az elnyert 559 millió forint, mert ebből a rehabilitációs osztályokat fejleszthetjük, mondta Császár László polgármester. A kórház szakellátási profilja ambuláns kardiológiai rehabilitációs szakrendeléssel bővül, amelyet új épületben hoznak létre. Javul a légzésrehabilitációs ellátás is az infrastrukturális fejlesztéseknek és a humánerőforrás területén történő szakmai továbbképzéseknek köszönhetően.