"Jó hír, de maradtak kockázatok"

"Jó hír, de maradtak kockázatok"

Kedvező fejlemény az Európai Bizottság bejelentése arról, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások Magyarországgal a pénzügyi segítségről, ám a segítség tényleges megszerzéséhez vezető folyamat "bizonytalan lesz", és az EU-döntés nyomán sem múltak el az országgal kapcsolatos hosszú távú aggályok. Ezt írta csütörtöki, londoni állásfoglalásában a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminősítő elemzése szerint a megfelelő mértékű és időbeni segítség csökkentheti a költségvetési és külső finanszírozási kockázatokat, és ez enyhítheti a magyar adósbesorolásra nehezedő nyomást. A Fitch Ratings közölte, alapeseti feltételezése az, hogy a magyar kormány felismeri a multilaterális finanszírozás biztosításának előnyeit, és politikáját ennek megfelelően módosítja. Tekintettel azonban arra, hogy Magyarország és az EU között már hónapok óta folyik a vita, és gyakran előfordult, hogy a magyar kormány nem volt hajlandó engedni kulcsfontosságú kérdésekben, a tárgyalások hosszasan elhúzódhatnak, és fennáll a kockázata a visszalépéseknek – áll a Fitch csütörtöki elemzésében. 

A hitelminősítő azt is közölte, nem múltak el azok a hosszabb távú aggályai, amelyekre hivatkozva január elején az addigi “BBB mínusz”-ról a befektetésre nem ajánlott “BB plusz” szintre rontotta a magyar szuverén adóskockázati besorolást. A Fitch Ratings szerint ezen aggályok közé tartozik Magyarország kitettsége az euróövezeti gazdaságnak és a valutauniós bankoknak, az állami és a magánszektor magas eladósodottsága, a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága, valamint a költségvetési “elcsúszás” lehetősége. Hozzátette, hogy az EU-bejelentés hatására nem módosul a magyar adósbesorolás negatív kilátása. A Fitch közölte, Magyarország leminősítését eredményezheti, ha nem sikerül megfelelő időben elérni a megállapodást a pénzügyi segítségről, ha a cég által vártnál nagyobb mértékben esik vissza a magyar gazdaság teljesítménye, ha érdemben gyengülne a magyar kormány elkötelezettsége az államháztartási konszolidáció mellett, vagy ha a kormány destabilizáló hatású, “nem szokványos” gazdaságpolitikai intézkedéseket hoz.

A hitelminősítő szerint Magyarország adósbesorolásainak javításához az szükséges, hogy a kormány érzékelhető előrelépést érjen el a költségvetési és a szerkezeti reformcélok teljesítésében, és “ténylegesen kezdjen hozzá a kiszámítható gazdaságpolitika kialakításához”.     Mindemellett a felminősítéshez a külső finanszírozási kondíciók javulása is szükséges, és az, hogy a magyar gazdaság visszatérjen a fenntartható gazdasági növekedési pályára – áll a Fitch Ratings csütörtöki londoni elemzésében. A magyar szuverén adósbesorolást a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő egyaránt a befektetésre nem ajánlott kategóriában tartja nyilván. A Fitch idén januárban, a Moody’s Investors Service és a Standard & Poor’s a múlt év végén sorolta át ebbe az osztályzati sávba Magyarországot.

Kapcsolódó cikkek