Jobb adósok a cégek

Jobb adósok a cégek

Üzletemberek Tovább emelkedett az adóhatóságnak tartósan tartozó magánszemélyek és egyéni vállalkozók száma az első negyedévben, a tartósan adós cégek száma ugyanakkor tovább csökkent. Ez derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett adatokból.

A tavaly szeptember végi 2.023 és december végi 1.771 után 2012. március végén 1.543 vállalkozás tartozott egyenként több mint 100 millió forinttal, valamint a 2011. szeptember végi 3.501 és december végi 3.581 után az idén március végén 3.615 magánszemély és egyéni vállalkozó egyenként több mint 10 millió forinttal folyamatosan, 180 napon túl az adóhatóságnak.

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé a tartós – a vállalkozások közül a 100 millió forintnál, a magánszemélyek és egyéni vállalkozók közül a 10 millió forintnál nagyobb összeggel folyamatosan, 180 napon túl tartozó – adósok listáit, amelyek csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adóazonosítót tartalmazzák, a fennálló tartozás összegét nem ismertetik.
A magánszemélyek és egyéni vállalkozók a 10 milliós küszöbértékkel számolva mintegy 36,15 milliárd forinttal, a cégek a 100 milliós küszöbbel 154,3 milliárd forinttal tartoztak március végén, együttes minimális tartozásuk mintegy 190,45 milliárd forintra rúgott, míg december végén még 212,9 milliárd forintra. A valóságos tartozások azonban ennél jóval nagyobbak, hiszen vannak olyan cégek, amelyek több milliárddal, s olyan magánszemélyek, akik tízmilliókkal tartoznak.
A 180 napon túl tartozók most közzétett listáján szereplő 1.543 cégből 1.066 felszámolás, 109 pedig végelszámolás alatt áll, csupán 368 még működő vállalkozás, vagyis nem sok bevételre számíthat tőlük az adóhatóság.

A cégek között továbbra is gyakorlatilag valamennyi ágazat fellelhető. Változatlanul a tartós adósok között van a Hospinvest Egészségügyi Befektetési Zrt., a Gyöngyösi Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft. és a Hatvani Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft., amelyek felszámolás alatt állnak. Ezúttal is megtalálható a listán az ugyancsak felszámolás alatt álló Cornexi Élelmiszeripari Zrt., a Herz Szalámigyár Zrt. vagy például az Electro World Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. vagy például több Bábolna cég, s szerepel a listán a felszámolás alatt lévő Malév és a Shopping City Ferihegy Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. is.

Változatlanul százmilliónál nagyobb tartozása van önkormányzatoknak (Alsóvadász, Nick), iskoláknak (Kolumbusz Humángimnázium Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium, Kolinda Művészeti Iskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény), alapítványoknak (Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány), fürdőknek (Esztergomi Fürdő (spa) Szolgáltató Zrt.,), felszámolás alatt álló szállodacégeknek (debreceni Cívis Hotels Zrt., veszprémi Hotel-Agro Panoráma Szálloda- és Konferencia Központ Kft., budapesti Hotel Európa Zrt.).

A vállalkozások között továbbra is megtalálható számos fura nevű cég (például Bedőlt 100202 Hcetdraug Pácban Lévő Kft., Bedőlt Office Válságban Lévő Kft., Búgócsiga 100610 Maetajots Kft., Mecsboksz 100806 Aszrep Kft., Mecsboksz 100812 Doowrekóp Kft.), amelyeket mind a Tatabánya, Komáromi út 31. szám alatt jegyeztek be. A magánszemélyek, illetve egyéni vállalkozók listáján most is szerepel Akkad Imad, aki arról híresült el, hogy 2008 decemberében a bírságokat is beleértve több mint 5 milliárd forint tartozással szerepelt az APEH nagy adósok listáján, rajta van az énekes Lang Györgyi, a celeb Gáspár Győző és Gáspárné Balla Beáta, Földesi-Szabó László és az akasztói vállalkozó, Stadler József is.