Tizenkétmilliárdot takarítottak meg

Tizenkétmilliárdot takarítottak meg

Az Egészségbiztosítási Alap bevételei az előirányzotthoz képest 4 milliárd forintos többletet mutat, a kiadási oldalon pedig 8 milliárd forintos megtakarítást sikerült elérni az első negyedévben.

Erről beszélt Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója, egy az OEP honlapjára felkerült videóban. Mint a főigazgató kifejtette, az első három hónap adatai alapján az alap helyzete stabil, bevételei fedezik a kiadásait. A főigazgató szerint ez az eredmény a kassza átstrukturálásának, az új adónemek megjelenésének, valamint egyes már meglévő adónemek változásainak köszönhető. Az egészségkassza új finanszírozási tételei közül kiemelte a rokkantsági és a rehabilitációs ellátást. Ugyanakkor leszögezte: az érintettek számára ez is csak technikai jellegű változást jelent, ugyanis ezen ellátások megállapítása, folyósítása változatlan, a felügyelő szerv továbbra is az Országos Nyugdíjfolyósító Igazgatóság maradt.     Az OEP bevételei között megjelent a baleseti adó és a népegészségügyi termékadó. Míg a kiadások között részben a jogszabályi változások, részben az OEP felülvizsgálatának eredményeképp a táppénz, a terhességi, gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj kifizetései az első három hónapban alacsonyabbak voltak a vártnál. Ugyanakkor mind a gyógyszerek, mind a gyógyászati segédeszközök területén továbbra is túlköltés mutatkozik. Sélleiné Márki Mária szerint a szabályozás hiányosságai miatt ezeken a területeken még mindig sok a visszaélés, ezért az OEP fokozott ellenőrzéseket tartana a jövőben – tette hozzá. Az OEP ezért továbbra is kitart amellett, hogy a gyógyszerkasszát át kell alakítani, a gyógyszer-támogatási rendszert meg kell újítani, hogy az valóban a betegellátás és a betegek érdekeit szolgálja – fogalmazott Sélleiné Márki Mária a videóban. 

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szerdai ülésén az OEP főigazgatója arról számolt be, hogy a tervezettnél kisebb, 83,5 milliárd forintos hiánnyal zárt tavaly az Egészségbiztosítási Alap. Sélleiné Márki Mária azt is elmondta, hogy idén már heti bontásban elemzik pénz kiáramlását a gyógyszerkasszából, ez alapján: heti ötmilliárd forint a gyógyszerkassza kiadása – tette hozzá.