Több pénzt remélnek az iszapkárosultak

Több pénzt remélnek az iszapkárosultak

Kis ház sok pénzNagy a bizonytalanság a vörösiszap-katasztrófa miatt kárt szenvedő mezőgazdasági vállalkozások kárenyhítése ügyében, a hiányzó pénz ugyanis csőd közeli állapotot okoz a gazdaságokban. Ezt mondták kolontári, devecseri és somlóvásárhelyi gazdák egy szombati fórumon Somlóvásárhelyen.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) egy hete közölte az MTI-vel, az Európai Unió hozzájárult, hogy a magyar állam kárenyhítést fizessen az iszapömléskor kárt szenvedő gazdálkodóknak. A közlemény szerint az engedély április 27-től hatályos, így azonnal megkezdődhetnek a szerződéskötések. Összesen 68 mezőgazdasági vállalkozó nyújtott be kárigényt a megsemmisült terményekre, illetve állatállományra, csaknem 1,4 milliárd forint kárértékben.

A gazdák szerint felháborító, hogy a már kifizetett jövedelempótló támogatást – amelyet a 2010/11-es gazdálkodási évben bevezetett termelési tilalom miatt kaptak – most le akarják vonni a kárenyhítésükből.

Tornai Tamás szerint a brüsszeli engedély óta eltelt több mint egy hétben semmi nem történt, a bejelentett és jóváhagyott kárigények kifizetéséről semmilyen információt nem kaptak. A csaknem ezerhektáros területen gazdálkodó vállalkozó elmondta, hogy az iszapkatasztrófa óta eltelt másfél évben a térség termelői a földhasználat korlátozása miatt amellett, hogy jövedelemkiesést kellett elkönyvelniük, több támogatástól estek el. A VM közleményéből nem derül ki az sem, hogy mikor és milyen szervezet fog eljárni a károk rendezésének ügyében. Utalás olvasható benne arra vonatkozóan is, hogy a korábban kifizetett jövedelempótló támogatás összegét le akarják vonni a kifizetendő kárenyhítésből – tette hozzá. Mint megjegyezte, ez a támogatás még a jegybanki alapkamat szintjét sem éri el, nemhogy azoknak a hiteleknek a kamatát, amelyből ezt finanszírozniuk kellett. Véleménye szerint az agrártámogatásokat nem szabadna összevonni a vörösiszap miatt keletkezett károk megtérítésével.

Kises János gazda elmondta, a termelőknek 2010-ben jelentették be, hogy az állam megtéríti a mezőgazdasági terményekben keletkezett károkat. A be nem takarított terményekben keletkezett kára hetven hektáron 46,4 millió forint, a kárigények kifizetéséről nem tudnak semmit. Információi szerint az őstermelőket és a családi gazdaságokat kizárták kárenyhítésből. Tájékoztatása szerint többször írt levelet a VM-nek és a földek tisztítását végző Mecsekérc Zrt.-nek az elvégzett munka hiányosságairól: a földjén a 80 centiméter mélyen elhelyezett talajvízelvezető csövek a kármentesítési munkák során a felszínre kerültek, mert onnan 60-80 centiméternyi termőréteget távolítottak el.

Koleda Frigyes szerint 22 hektárnyi területén két hete fejezték be a mentesítési munkálatokat, akkor még mintegy hatszáz köbméternyi vörösiszap állt ott depózva. Márciusban értesítést kapott a kormányhivatal növényvédelmi igazgatóságától a művelési tilalom feloldásáról, de a tényleges munkálatok akkor a földjén nem fejeződtek be. A legnagyobb problémát most az jelenti, hogy a termelésből két év kiesett – tette hozzá.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A gátszakadást követően mintegy 300 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a szennyezést, a kármentesítés 800 hektárt érintett.