Nem bővítik a létszámot, de nem is terveznek elbocsátást

Nem bővítik a létszámot, de nem is terveznek elbocsátást

Sok üzletember A következő egy évben nem várható lényeges elmozdulás a magyar kis- és középvállalkozások foglalkoztatottsági mutatóiban. Sem jelentős létszámbővítést, sem elbocsátásokat nem terveznek, de a vállalatok méretével arányosan javulnak az elhelyezkedési lehetőségek is. Ez áll a K&H MTI-nek eljuttatott felmérésében.

A munkát keresők szempontjából a középvállalkozások a legígéretesebbek, közülük minden harmadik cég tervezi, hogy növeli alkalmazottai létszámát. “Az új munkaerő kiválasztásának szempontjai gyakorlatilag nem változtak az elmúlt években, hiszen továbbra is a lojalitás, az elkötelezettség a legfontosabb kritérium a kkv-k számára, minden más egyéb tényezőt – így például a végzettséget vagy a fizetési igényt – megelőzve” – fejtette ki Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője a közleményben.

A kkv vezetők körében végzett legutóbbi felmérés azt mutatja, hogy csupán hajszálnyival javult a hazai vállalkozások foglalkoztatás-bővítési szándéka: 2 százalékponttal csökkent a leépítést tervező cégvezetők aránya, miközben a cégek nagy többsége (70 százaléka) változatlan létszámmal kalkulál a következő egy évre.
A cégmérettel párhuzamosan az elhelyezkedés esélye is egyértelműen javul, hiszen míg a mikro cégeknek csupán 14 százaléka tervez létszámbővítést, addig a kisvállalkozásoknál 22 százalék, a középvállalatoknál pedig több mint duplája, 30 százalék ez az arány. Az egyes ágazatokban is jelentősen eltér a tervezett munkaerő-lekötés. A létszámbővítésben és a leépítésben is az ipari szektor vezet. Ennek hátterében az állhat, hogy az elmúlt néhány hónapban jelentős beruházások indultak el, ugyanakkor több cég is megszüntette gyártókapacitását, így az ezekhez a multinacionális cégekhez kapcsolódó kkv-k helyzete is jelentősen eltér – áll a közleményben. Jól látható az is, hogy a kereskedelmi vállalkozások nem terveznek nagyobb létszámbővítést, leginkább néhány új alkalmazottal terveznek – tette hozzá Németh László.

A hazai vállalkozások számára a munkaerő-felvétel legfontosabb szempontja az elkötelezettség, ezt követően pedig a tapasztalat és a fizetési igény. A különböző szektorokban azonban más-más hangsúlyt kapnak a kiválasztási szempontok. Míg a végzettségnek a szolgáltató szektorban van a legnagyobb szerepe, addig a tapasztalat leginkább a kereskedelmi vállalatoknál döntő tényező a munkaerő kiválasztásában. Az utolsó helyre sorolt nyelvtudásnak leginkább a szolgáltató szektorban jut szerep a létszámbővítésnél, míg a mezőgazdasági szektorban szinte egyáltalán nem számít.