Lejár az szja bevallások határideje

Lejár az szja bevallások határideje

Május 21-én éjfélig lehet benyújtani a személyi jövedelemadó bevallásokat a tavalyi évről, és befizetni az adót. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Magyar Posta meghosszabbított nyitva tartással várja az ügyfeleket.

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is sokan hagyták az utolsó pillanatra a bevallás elkészítését, ilyenkor azonban a sietség miatt még nagyobb a hibázás lehetősége. Az előző évek tapasztalatai alapján gyakori hiba például, hogy az adózók nem írják alá a bevallást, nem fordítanak kellő figyelmet a kifizetőnél levont előleg feltüntetésére.    

Fontos tudni, amennyiben az adózó adóvisszatérítésre jogosult, annak kiutalása nem automatikus, hanem a bevallás főlapjának erre szolgáló kockájában kérni kell. Ennek elmulasztása  nem minősül ugyan hibának, célszerű azonban figyelni rá, mert utóbb már csak külön átvezetési nyomtatvány kitöltésével lehet hozzájutni a pénzhez. Gyakran hiányzik az adóazonosító szám, ilyenkor a bevallás hibásnak minősül, függetlenül attól, hogy számszakilag hibátlan. Hétfő éjfélig kell rendezni az esetleges adókötelezettséget is. Ezt háromféle módon is be lehet fizetni. Bankszámláról átutalással (ilyenkor a közlemény rovatban fel kell tüntetni a nevet és az adóazonosító jelet); szja befizetésére szolgáló készpénz-átutalási megbízással (csekkes befizetés) valamint az egyes ügyfélszolgálaton működő POS terminálokon keresztül bankkártyával, díjmentesen. 

A posta hétfőn az adóbevallási határidő miatt a normál rendtől eltérő nyitva tartással várja az ügyfeleket. Így a Nyugati és a Keleti pályaudvarnál lévő posta éjfélig, a Mammut bevásárlóközpontban működő pedig 21 óráig lesz nyitva. A Budapest Fogarasi úti Tesco posta az általános nyitvatartási rendje szerint, 00:00-24:00 óráig van nyitva. Azokon a megyeszékhelyeken, ahol nincs az általános nyitva tartás szerint 20.00 óráig (vagy tovább) üzemelő posta, illetve ahol az igénybevétel indokolja, a megyeszékhelyi 1-es posta hosszabbított nyitva tartással várja az ügyfeleket. A NAV budapesti központi ügyfélszolgálatait 20:00 óráig kereshetik fel az adózók, ahol leadhatják bevallásaikat. A 06-40/42-42-42 kékszámon hívható Általános Tájékoztató Contact Center (TCC) munkatársai is 20.00 óráig fogadják az ügyfelektől érkező hívásokat.

Kapcsolódó cikkek