Központi technológiai tömb épül a dunaújvárosi kórházban

Központi technológiai tömb épül a dunaújvárosi kórházban

sztetoszkópMűtőblokkot, központi sterilizálót, intenzív osztályt és diagnosztikai blokkot magában foglaló, központi technológiai tömb épül európai uniós támogatással a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban; a kivitelezési pályázatot egy-két héten belül kiírják, a létesítmény várhatóan jövő nyárra készül el.

Mészáros Lajos, az intézmény főigazgatójának tájékoztatása szerint a beruházás megvalósításához a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán 3,6 milliárd forintot nyert el a kórház, a szükséges 366 millió forint önerőt pedig a dunaújvárosi önkormányzat biztosította. A négyezer négyzetméter alapterületű, a kórház főépületéhez szervesen csatlakozó létesítményben négy hagyományos és egy szeptikus (fertőzéses esetekre tervezett) műtőt alakítanak ki, ott kap helyet a központi sterilizáló, az intenzív ellátásra szoruló betegeket ellátó osztály, valamint a diagnosztikai blokk.

A központi technológiai tömb átadásával megszűnik a műtők, sterilizálók jelenlegi, széttagolt struktúrája, s a mostaninál hatékonyabb, a betegek számára kedvezőbb munkaszervezés válik lehetővé – hangsúlyozta a főigazgató. A beruházás megvalósítására egy-két héten belül kiírják a kivitelezési pályázatot, s ha az eredményes lesz, augusztusban megkezdődhet az építkezés. A fagyos idő beálltáig tető alá kerülhet, s jövő nyárra elkészülhet a létesítmény. A virtuális építészeti terv jóváhagyása már megtörtént, a gép- és műszerbeszerzési terv azonban még jóváhagyásra vár. A beruházás részeként fejlesztik a kórház informatikai rendszerét is. Az 523 aktív és 180 krónikus ágyas Szent Pantaleon Kórház évente átlagosan 22.000-25.000 fekvő beteget lát el. Ellátási körzetéhez 130.000 dunaújvárosi és környékbeli lakos tartozik.