Új üzemet épít a Villkász Kft.

Új üzemet épít a Villkász Kft.

Legó emberkékAz újonnan kialakított devecseri ipari parkba elsőként beköltözött vállalkozás az összesen 327 millió forint értékű beruházáshoz az Új Széchenyi Terv pályázatán 97 millió forintos támogatást nyert el.

A közel egyhektáros területen zöldmezős beruházással október végére megépülő új üzemcsarnokban autóipari alkatrészek felületkezelését végzik majd el – mondta Geosits Tibor, a Villkász Villamos-, Légvezeték-, és Kábelszerelő Kft. ügyvezetője sajtótájékoztatón.  Hozzátette, az eddig villamos hálózatok szerelésével foglalkozó cég a profilbővítéssel 15-20 új munkahelyet teremt Devecserben. A cégvezető szerint a termelés novemberben kezdődik majd el az irodákkal együtt összesen közel 1.200 négyzetméter alapterületű üzemben.

Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára az ünnepélyes alapkőletételen hangsúlyozta: a kormány “szívügyének” tekintette, hogy a 2010 őszén bekövetkezett ipari katasztrófát követően a térségben új munkahelyeket teremtő fejlesztés alapjait rakja le.
Molnár Ágnes kiemelte, az Új Széchenyi Terv valamennyi pályázata Magyarország megújulását szolgálja, ami a devecseri példán keresztül is látható és kézzelfogható valóságot jelent. A projektek keretében összesen közel 40 milliárd forint áll rendelkezésre a mikro-, kis-, és középvállalkozások technológia-fejlesztésének támogatására, ebből csak a Közép-dunántúli Régióban további több mint 9 milliárd forint biztosított regionális gazdaságfejlesztésre 2011-13 között – mondta Molnár Ágnes. Hozzátette: a régióban eddig több mint száz vállalkozás nyert el támogatást vállalkozásfejlesztésre.

Toldi Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester hangsúlyozta, a vörösiszap-katasztrófát követő helyzetben különös jelentősége van a munkahelyteremtő beruházásoknak Devecserben. A vasút melletti ipari park kialakítására az önkormányzat a Magyar Kármentő Alapból eddig összesen 100 millió forintot fordított, az összesen 65 hektáros területen további 510 millió forint összértékű infrastruktúra-fejlesztést terveznek, amelyhez 177 millió forint uniós támogatást nyertek el. Közölte: a telephelyekre további cégek betelepülése várható, jelenleg egy csepeli társaság tervezi a letelepedést a városban. A 17 éve alapított Villkász Villamos-, Légvezeték-, és Kábelszerelő Kft. jelenleg 45 főt foglalkoztat, a szombathelyi székhelyű cég 2011-ben 1,1 milliárd forint nettó árbevételt ért el.