Hamarosan lesz Bubi

BUBIA "Bubi" névre keresztelt fővárosi kerékpár-kölcsönzési rendszerhez szükséges közbeszerzési ajánlattételi felhívás várhatóan a nyáron megjelenik, a fejlesztés a tervek szerint halad, jövő nyár végétől lehet majd kölcsönbiciklivel szelni a várost. Ezt írta a Napi Gazdaság szerdán.

A lapot a beruházásért felelős Budapest Közlekedési Központ (BKK) arról tájékoztatta, hogy a projekt teljes beruházási költsége mintegy 1,1 milliárd forint, amihez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tavaly 900 millió forint egyszeri, vissza nem térítendő támogatást ítélt meg. A BKK közölte azt is, hogy az előkészítés során a támogatás megszerzése emésztette fel a legtöbb időt, ezzel párhuzamosan zajlott a helyszínek kiválasztása, engedélyeztetése, a műszaki követelmények megfogalmazása, a műszaki és pénzügyi üzemeltetés, illetve a közbeszerzési eljárás előkészítése. Az ütemtervhez képest nincs késés, a rendszert 2013-ban kívánják átadni.

A közszolgáltatásként működő kölcsönzés a tervek szerint éjjel-nappal üzemel majd, a kezdő harmincperces ingyenes bérleti időszak után fokozatosan emelkedő díjszabással. Az előzetes regisztráció után bárki számára használható rendszer a Margit híd és a Petőfi híd közötti területet fedi le. A Bubi 74 dokkolóállomással működik majd, ebből 59 a pesti, 15 a budai oldalon lesz – írta a Napi Gazdaság.