Fürdőfejlesztés Bükkszéken

Fürdőfejlesztés Bükkszéken

Bükkszéki GyógyfürdőMintegy 1,25 milliárd forint értékű fejlesztés első ütemét adták át szerdán a Salvus vizet használó bükkszéki gyógy- és élményfürdőben.

A beruházás keretében megújult a jelenleg működő nyári strandfürdő, vízforgató berendezésekkel látták el a meglévő négy szabadtéri medencét, illetve az egyiket élménymedencévé alakították. Az ezer négyzetméter alapterületű gyógyászati részleget és élményfürdőt a tervek szerint novemberben avatják fel. A fedett fürdőben helyet kap egy gyermek-, egy élmény- és egy gyógyászati zóna, illetve egy wellness részleg. A többi között, úgynevezett Salvus inhalotóriumot is kialakítanak az épületben, a víz ugyanis alkalmas az asztma, bőrbetegségek és ivókúra nyomán, elsősorban a gyomorfekély és egyéb gyomorbántalmak kezelésére. A Salvus víz éppen 75 éve tört elő a község határában a Magyarországon végzett első olajfúrás származékaként.

A szerdai ünnepségen Vancsura Miklós, a Magyar Fürdőszövetség elnöke szerint nem mondható, hogy túl sok a fürdő Magyarországon, hiszen a 6 millió potenciális magyar vendég évente 20 fürdőlátogatással számolva 120 millió alkalommal venné igénybe ezt a szolgáltatást. Eközben csupán 25-30 millió látogatást regisztrálnak évente, és ennek zöme 170 fürdő között oszlik el. Megjegyezte, hogy a fürdők sokkal biztonságosabbak a nyílt fürdőhelyeknél. Magyarországon évente 100 ember fullad bányatavakba és más nyílt vizekbe, a fürdőkben elvétve fordul elő ilyen baleset – mondta Vancsura Miklós.

A bruttó 1,25 millió forint értékű beruházáshoz 500 millió forint támogatást nyújtott az Európai Unió az Új Széchenyi Terv keretében, 750 millió forint hitelt pedig a Magyar Fejlesztési Banktól vett fel a tulajdonos önkormányzat – mondta Zagyva Ferencné bükkszéki polgármester. A megnyitón a bányatavak áldozatait jelképező száz vészjelző léggömböt engedtek magasba a fürdőszövetség kezdeményezésére, hogy figyelmeztessenek a tiltott helyeken, bányatavakban való fürdőzés veszélyeire.