Alig mozgoldódott a héten a tőzsde

Alig mozgoldódott a héten a tőzsde

Alacsony forgalomban kissé csökkent a héten a BÉT részvényindexe, a BUX; jelentős esemény nem történt, a nyári menetrend dominált.

A hét mindössze 4,2 milliárd forintos forgalommal indult. Annak ellenére, hogy a parlament hétfőn fogadta el a tranzakciós illetékről szóló törvényt, az OTP árfolyamát nem ez, hanem az olasz és a spanyol állampapírok hozama csökkentette közel 2 százalékkal. A bankpapír a hét végére tért vissza a hétfői szintre.

Kedden a forgalom ugyan meghaladta kicsivel az 5 milliárd forintot, de ez is alacsonynak mondható. A vezető részvények árfolyama vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.

A külföldi piacok csendesek voltak szerdán, a BÉT-en sem történt érdemleges dolog. A BUX-ot a Mol húzta felfelé, a vezető részvények közül a leggyengébb láncszem az OTP volt. Annak ellenére, hogy negatív hír nem érkezett Magyarországról csütörtökön, a BUX 2 százalékot esett az előző naphoz képest. A szakértők ezt azzal magyarázták, hogy a befektetők kezdik felismerni: Brüsszel kemény feltételeket szabhat Magyarországnak az IMF/EU-tárgyalásokon, ami veszélyeztetheti a megállapodás létrejöttét. Pénteken ha nem is a szerdai szintre, de visszaerősödött a BUX, a forgalom nem érte el az 5 milliárd forintot. A BÉT részvényindexe, a BUX 0,44 százalékos csökkenéssel, 17.021 ponton zárta a hetet. A heti forgalom 23,9 milliárd forint volt, tovább csökkent az előző heti 31,8 milliárd forinthoz képest.

Az OTP egy hét alatt 75 forintot, 2,12 százalékkal gyengült, és 3.465 forinton zárt pénteken.

A Mol 80 forintos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 16.180 forinton fejezte be a hetet.

A Magyar Telekom gyengülése 2 forint, 0,46 százalék volt, a záró árfolyam 431 forint volt pénteken.

A Richter 100 forinttal, 0,27 százalékkal erősödve, 36.600 forinton fejezte be a hetet.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 275 forintot – 1,82 százalékot – erősödött, és 15.380 forinton zárt pénteken.

A kis és közepes kapitalizációjú részvények mutatója, a BUMIX 7,95 ponttal, 0,77 százalékkal, 1019 pontra csökkent.