Ez a terv célzottan és jelentősen segít

Ez a terv célzottan és jelentősen segít

Lőcsei TamásLőcsei Tamás, fotó: Magyar HírlapA kormány munkahelyvédelmi csomagja azokon a csoportokon segít, amelyeknek a legnagyobb szükségük van rá. Ezt állítja Lőcsei Tamás, a PwC adótanácsadási és jogi üzletágvezetője.

A szakértő a Magyar Hírlap szombati számában adott interjúban arról is beszélt, hogy a jegybank átháríthatná a tranzakciós illetéket, s jót tenne az ország megítélésének, ha véget érnének a hektikus adóváltozások. Szerinte a munkahelyvédelmi csomag hozzájárul majd a munkahelyek megtartásához és újak létrehozásához, valamint a gazdaság fehérítéséhez is.

A hat millió forint alatti árbevételű mikrovállalkozások új adójáról azt mondta, nincs meggyőződve róla, hogy azt, valamint az evát érdemes a rendszerben tartani, kivezetni azonban csak akkor szabad ezeket, ha a gazdaság túljutott a válságon.

A vállalatok közötti készpénzfizetés visszaszorítása támogatandó, ám ezzel szemben áll, hogy eltörlik a házipénztárban tartható összeg felső korlátját. Ez utóbbi ugyan segít a kisebb cégeknek, de hosszabb távon mindenképpen a készpénzforgalom visszaszorítása, azaz a gazdaság kifehérítése felé kell haladni – hangsúlyozta.

Lőcsei Tamás kifejtette, az, hogy a cégeknek csak akkor kell befizetniük az áfát, ha vevőjük már rendezte a tartozást, levegőhöz juttatja a cégeket. Európa nyugati felén nem alkalmaznak korlátot, de ha a kormány nem szabott volna határt, nem látná előre, mennyi áfabevétel esik ki a költségvetésből – magyarázta a szakértő. Az egykulcsos adó csak akkor fejti ki igazán hatását, ha a gazdaság növekedésnek indul, így nem érdemes, és kockázatos is visszatáncolni a progresszív adózás felé. A kormánynak ugyanakkor érdemes lenne megfontolnia a szuperbruttó rendszerben tartását, így nem esne ki pénz a költségvetésből.

A szakértő azt mondta, a jegybank átháríthatná a tranzakciós illetéket a kereskedelmi bankokra, erre megvan a lehetősége, az már más kérdés, hogy a kereskedelmi bankok mit kezdenének az áthárított többletterhekkel.

Mivel az egykulcsos adó emblematikus lépése a magyar reformoknak, Lőcsei Tamás nem tartja valószínűnek, hogy ennek megszüntetése lehet a feltétele az IMF/EU hitelszerződésnek. Ha azonban nem látják biztosítottnak hosszabb távon a költségvetési hiány alacsonyan tartását, olyan alternatív javaslatokkal állhatnak elő, mint például az ingatlan- és a vagyonadó. A szakértő beszélt arról is, ha nem lesz több váratlan adóváltozás, azzal nagyon sok jót tenne a kormány az általános megítélésünknek.