Csökkenő államadósság, javuló gazdasági mutatók

Csökkenő államadósság, javuló gazdasági mutatók

államadósság

A felelős fiskális politikának köszönhetően 2010-ben 4,2 százalékra csökkent a GDP-arányos deficit, majd tavaly az EU-ban egyedülálló, 4,3 százalékos GDP-arányos többletet ért el Magyarország. Az előre nem tervezett egyszeri tételek nélkül a 2,94 százalékos GDP-arányos hiány helyett, 2,43 százalékra teljesült a deficit. Az idén – már az Európai Bizottság által is elfogadott – 2,5 százalékos GDP-arányos hiány várható – teszi hozzá a közlemény.

A Széll Kálmán Tervvel 2011-ben a kormány olyan átfogó strukturális reformprogramot indított el, amelynek célja a foglalkoztatás bővülésének elősegítése és a magyar gazdaság versenyképességének növelése volt. Ennek révén a kormány az elmúlt egy év során sikeres pénzügyi és költségvetési konszolidációt ért el. A magyar gazdasági struktúra javulását – a svájci központú IMD által publikált – legfrissebb versenyképességi rangsor is alátámasztja. Ennek alapján Magyarország a régió országait tekintve a legnagyobb mértékben javított helyezésén.

A fenntartható költségvetés megteremtésével egyidejűleg Magyarországnak hosszú idő után a múlt évben sikerült először gazdasági növekedését tekintve az Európai Unió átlaga fölé kerülnie. Ezt az eredményt a világ egyik legnyitottabb gazdaságaként úgy sikerült elérni, hogy az unió eddigi legnagyobb válságát éli.

A Széll Kálmán Terv 2.0-val a kormány véglegesíti az átállást egy olyan adórendszerre, amely a fogyasztási és forgalmi adó növelésével teremti meg a munkát terhelő adók csökkentésének forrását. A kormány által bevezetett családbarát adórendszernek köszönhetően közel 20 százalékkal nőtt a három gyermekesek reálkeresete 2011-ben. Az arányos, munkaközpontú gazdaság felé mutató adózás hatására a demográfiai mutatók terén is kedvező trend van kibontakozóban: a legfrissebb adatok szerint 2012 első öt hónapjában 36.364 gyermek született, 5,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A közlemény szerint a munkaerőpiacon is kiemelkedően fontos reformok születtek, amelyekkel el lehet érni, hogy a magyar szabályozás lesz az egyik legmodernebb és legrugalmasabb Európában. Az eredményeket adatok is alátámasztják: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a 2012. március-májusi időszakban már 22. alkalommal emelkedett a foglalkoztatottak száma éves összehasonlításban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája a kormányváltás után, 2010 második negyedévétől 2011 végéig 1,2 százalékponttal nőtt.

Magyarország külső egyensúlyának helyreállítása terén ugyancsak kedvező folyamatok mutatkoztak az utóbbi két évben: az ország versenyképes exportszektorának köszönhetően a külkereskedelmi egyenleg évek óta többletet mutat. Főként ennek köszönhetően 2010-ben pozitívba fordult a folyó fizetési mérleg egyenlege, GDP-arányosan 1,2 százalékos szufficitet produkálva. A múlt évben a többlet tovább nőtt, a GDP 1,4 százalékát téve ki, így a folyó fizetési mérlegünk pozíciója a legjobb a régióban – tartalmazza a közlemény.

Emellett a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az előző kormány időszaka alatt devizában súlyosan eladósodott háztartások terhein könnyítsen. A rögzített árfolyamon történő végtörlesztés hatására ez év február végéig az előző év szeptember végi hitelállományhoz képest mintegy negyedével csökkent a háztartások jelzálog alapú devizakitettsége. Mindez 170 ezer családnak jelentett komoly segítséget.

A devizában eladósodott családok számára ezenkívül a rögzített árfolyamú törlesztési lehetőség – azaz az árfolyamgát -, illetve a referenciaalapú kamatozásra történő áttérés is segítséget jelent.

A fenti adatok fényében a rendkívül nehéz örökség ellenére Magyarország legfontosabb mutatói nem romlottak, sőt, komoly mértékben javultak – olvasható az összegzésben.