Óriási siker a SZÉP Kártya

Óriási siker a SZÉP Kártya

KH SZÉP KártyaJúlius végéig a Széchenyi Pihenő (SZÉP) Kártyákra összesen 50 milliárd forintot, ebből a szabadidő alszámlára közel 7,5 milliárd forintot töltöttek fel a három kibocsátó intézmény adatai szerint.

A közlemény szerint a szabadidő alszámláról 1,6 milliárd forintot el is költöttek a kártyabirtokosok. A SZÉP Kártya mögötti alszámlákról azok a szolgáltatások vehetők igénybe, amelyeket a kártya révén a kormány a belföldi turizmus élénkítése érdekében kedvezményez. Tekintettel arra, hogy a szállásadás a turizmus legalapvetőbb szolgáltatása, e szolgáltatás vonatkozásában – kivételként – lehetővé vált az alszámlák közötti átjárhatóság – hívja fel a figyelmet a minisztérium, hozzátéve, hogy az eddigi tapasztalatok, visszajelzések valamint rendelkezésre álló adatok alapján más esetben ez nem indokolható.

A szabadidő alszámlára utalható 75.000 forintos összeg ad lehetőséget a fürdőknek, hogy a SZÉP Kártya forgalmuk növekedését ösztönözzék – emeli ki a tárca. Az NGM a közleményben emlékeztet arra, hogy a SZÉP Kártya új, három alszámlás rendszere 2012-től lépett életbe, és a munkáltatók jellemzően a tavasz folyamán, illetve közvetlenül a nyári főszezon előtt utalták el az idei cafetéria juttatásokat a dolgozóknak. A rendszer bevezető szakaszában mért év eleji adatokból nem lehet megalapozott következtetéseket levonni a későbbi forgalomra, hiszen a kártyán lévő összegeket most kezdik el felhasználni a kártyabirtokosok. Ezt a megállapítást a fürdőszövetség által közölt adatok is alátámasztják, miszerint folyamatos felfutást tapasztalnak a SZÉP Kártya forgalomban – olvasható a közleményben.

A Magyar Fürdőszövetség a múlt héten azt indítványozta, hogy az üdülési csekket felváltó Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP) alszámlái között legyen átjárhatóság, mert fürdőszolgáltatások jelenleg egyedül a rekreációs alszámláról érhetők el. Azt is szorgalmazta a szövetség, hogy a kártyát fogadhassák el az uszodák is. A mostani korlátok között a SZÉP Kártyából származó bevétel az első félévben mindössze a negyede volt az üdülési csekk bevételének, júniusban azonban már elérte a 80 százalékát a tavalyi azonos időszak üdülési csekkbevételének. 2011-ben a fürdőkben 3,6 milliárd forintért fizettek üdülési csekkel, ami az éves bevétel 15 százalékát tette ki.